25 січня 2023 р. 14:01

ДТЕК пояснив шість годин електроенергії на день для одеситів низькими лімітами

Фото: ДТЕК

(Фото: ДТЕК)

Жителі Одеської області за стабілізаційними графіками компанії ДТЕК Одеські електромережі отримують електропостачання по шість годин на добу через низькі ліміти.

Про це заявили в ДТЕК Одеські електромережі. 

За даними компанії, протягом останнього тижня Одеській області доводять на день ліміт споживання електроенергії близько 625 мегаватів. Це − 48% від потреби всієї області в потужності за нормальних умов роботи енергосистеми — 1 тисяча 295 мегаватів.

Нічний ліміт доводять в середньому 440 мегаватів. Це − 34% від потреби області.

Через такі ліміти в Одеській області вночі з 00:00 і до 7:00 застосовуються екстрені відключення світла. Вдень з 7:00 до 00:00 − графіки стабілізаційних відключень.

В ДТЕК також зазначили, що доведений ліміт розподіляється між трьома ключовими категоріями споживачів: побут, промисловість та критична інфраструктура.

За умов вищезазначеного ліміту на потреби критичної інфраструктури спрямовується 312,5 мегаватів потужності - 25%, на промисловість, яка виконує важливі функції та не може зупиняти виробничі процеси, − 105 мегаватів - вісім відсотків. На потреби населення та бізнесу лишається близько 208 мегаватів потужності тобто 15%.

Такий ліміт дозволяє ДТЕК Одеські електромережі застосовувати для побутових споживачів графік стабілізаційних відключень: три через шість тобто три години зі світлом та шість - без.

Графіки, які у яких споживачі поділені на три групи, своєю чергою поділяються на три зони: "білу", "сіру" та "чорну". По три години в кожній. "Біла" зона - це той час, коли світло має точно бути. "Сіра" - коли можлива відсутність енергопостачання, та "чорна" - коли світла немає. Але при чинних лімітах, електроенергія подається лише в часи "білої" зони. Тобто світло в споживачів є три через шість - три години електроенергія є, а шість годин ні.    

За формування лімітів для кожної області відповідає НЕК "Укренерго". Контролює доцільність цих прорахунків для кожної області — Міністерство енергетики. Головна задача оператора системи розподілу — дотримуватися доведених лімітів задля збереження роботи енергосистеми в умовах дефіциту електроенергії.

Для забезпечення побутових споживачів Одеської області світлом більш ніж шість годин на день, мають бути переглянуті підходи до формування лімітів на рівні Міністерства та НЕК Укренерго.

У своєму щовечірньому зверненні до жителів області голова Одеської ОВА Максим Марченко 24 січня заявив, що вже звернувся до НЕК "Укренерго" із прохання переглянути ліміти для Одещини та надати можливість використовувати більше електроенергії. 

Між тим Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики (НКРЕКП) оштрафувала компанію ДТЕК Одеські електромережі за недотримання графіків вимкнень в умовах дефіциту електроенергії. 

Втім ДТЕК Одеські електромережі не погоджується із рішенням НКРЕКП. В компанії наполягають, що за 11 місяців повномасштабного вторгнення 65 енергооб'єктів ДТЕК Одеські електромережі зазнавали пошкоджень або руйнувань через обстріли ворога.

Енергетикам доводилося п'ять разів підіймати енергетику регіону з нуля, щоб повернути світло в будинки клієнтів. Від початку бойових дій енергетики Одеських електромереж повернули світло майже для 83 тисяч домогосподарств. 

В компанії наполягають, що енергетики роблять все можливе для рівномірного розподілу дефіциту потужності між всіма споживачами.

Тож ДТЕК Одеські електромережі планує оскаржити рішення комісії в суді.

Кирило Бойко

Поділитися