09 березня 2022 р. 12:57

Через дії окупантів повністю знеструмлена Чорнобильська АЕС (оновлено)

Через дії окупантів повністю знеструмлена Чорнобильська АЕС (оновлено)

В результаті ворожих дій російських окупантів повністю знеструмлена Чорнобильська АЕС.

Про це повідомили в НЕК "Укренерго".

За інформацією компанії, ремонтні роботи та відновлення енергоживлення наразі неможливі через бойові дії.

Також знеструмлено місто Славутич.

В НАЕК "Енергоатом" також підтвердили відключення від електропостачання Чорнобильської станції та всіх ядерних об‘єктів Зони відчуження.

"На сховищі відпрацьованого ядерного палива - 1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження. Яке можливе лише за наявності електропостачання. Якщо ж його не буде, то насоси не виконуватимуть охолодження. Як наслідок – зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля. Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи.

Крім того, не працюватиме вентиляція на об‘єкті. Весь персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання.

Також не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду", - повідомляє "Енергоатом".

Крім того, близько двох тижнів не змінювали персонал станції, а МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії) немає зв'язку зі своїм моніторинговим обладнанням.

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі стурбований "потенційними ризиками для ядерної безпеки" та пропонує провести переговори за участю представників РФ та України на території АЕС або в будь-якому іншому місці.

14:30 ЧАЕС підключать до резервних дизель-генераторів, що забезпечить живлення її об'єктів протягом 48 годин.

Після цього відключиться система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива, що призведе до витоку радіації — Дмитро Кулеба.

Глава МЗС закликає міжнародну спільноту негайно вимагати від Росії припинити вогонь і дати ремонтним бригадам якнайшвидше відновити електропостачання.

ХРОНІКА ВІЙНИ

Поділитися