05 листопада 2022 р. 18:02

Українці зможуть відкладати собі на пенсію через "Дію" з 16 років

Українці зможуть відкладати собі на пенсію через "Дію" з 16 років

4 листопада парламент ухвалив законопроєкт №7649, згідно з яким українцям дозволили виплачувати пенсійні відрахування з 16 років через мобільний додаток "Дія".

Відповідний законопроект опублікований на сайті Верховної Ради.

Закон підтримали 273 народних обранця. 

"Українці з 16 років зможуть добровільно сплачувати внески до Пенсійного фонду на майбутню пенсію. Відповідний договір можна буде укласти в електронній формі через Дію, а також на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України", – повідомила авторка законопроєкту, народна депутатка Леся Забуранна.

Кожен українець матиме право самостійно визначити розмір внеску і навіть збільшити його, періодичність і строки їх сплати.

Також можна буде зробити персоналізований благодійний внесок іншому пенсіонерові: батькам чи іншим родичам.

70% такого внеску спрямовується для виплати цьому пенсіонерові в обраний ним спосіб, передбачений цим Законом для виплати пенсій. Знеособлені благодійні внески та 30% персоналізованих благодійних внесків є коштами Пенсійного фонду.

Додамо, що з 1 жовтня 2022 року на 200 грн було підвищено мінімальну зарплату. Також зріс розмір пенсій непрацюючих українців, які досягли віку 65 років і мають страховий стаж від 35 років для чоловіків та від 30 років для жінок.

На період воєнного часу у разі втрати документів в Україні можна користуватися цифровим посвідченням "єДокумент" у додатку "Дія".

Поділитися