29 березня 2022 р. 22:49

Опубліковано законопроєкт про заборону московського патріархату на території України

Опубліковано законопроєкт про заборону московського патріархату на території України

На сайті Верховної Ради України з'явився текст проєкту Закону про заборону Московського патріархату на території України.

Проєкт було подано ще 22 березня, але текст та пояснювальна записка - лише 28 березня

Ініціатор законопроекту - Оксана Савчук.

Зокрема, авторка пропонує заборонити на території України діяльність Московського патріархату – Російської православної церкви та релігійних організацій, які є частиною Російської православної церкви, в тому числі Української православної церкви.

Проєктом передбачено, що вся церковна власність найвищих органів церковної влади та управління Російської православної церкви в Україні та релігійних організацій, які є частиною Російської православної церкви в Україні, в тому числі Київської митрополії Української православної церкви, синодальних установ, управління єпархій, впродовж 48 годин з дня набрання чинності цим законом інвентаризується і націоналізується, у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Діяльність релігійних громад, монастирів і духовних навчальних закладів Московського патріархату, які не змінили свою підлеглість впродовж 14 днів з дня набрання чинності цим законом, припиняється. Майно цих громад, монастирів і духовних навчальних закладів вилучається на користь місцевої громади, а угоди про користування майном та землею, що перебуває на балансі державного, комунального чи приватного власника, розриваються.

Зазначимо, що поки проєкту немає в порядку денному Ради. Депутатка обрана в Раду від ВО "Свобода", позафракційна.

Раніше вона вже надавала запит до Президента України щодо вжиття заходів реагування з метою позбавлення володимира путіна, дмитра медведєва та інших осіб державних нагород України, які надані до 2013 року.

Повна версія проєкту.

 

 

 

Поділитися