19 грудня 2021 р. 12:06

Зеленський підписав "ресурсний" закон про підвищення податків з 1 січня

Зеленський підписав "ресурсний" закон про підвищення податків з 1 січня

18 грудня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 1914-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 листопада. 

Про це повідомили в Офісі Президента.

Зазначається, що документ спрямований на зміцнення ресурсної бази бюджетів та запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування.

Зокрема, передбачена індексація ставок деяких податків, зміна підходів до оподаткування ПДВ і акцизним податком тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет, пива, а також рентною платою за користування надрами для видобування руд заліза. Також документ передбачає підвищення окремих ставок екологічного податку, запровадження мінімального податкового зобов’язання як податку з потенційно можливого мінімального доходу з земельної ділянки сільськогосподарського призначення, за винятком, зокрема, ділянок членів дачних та садівничих кооперативів, сільгоспугідь громадян у межах населених пунктів, земель на окупованій території або на лінії розмежування на період проведення ООС.

За викиди у повітря окремих забруднювальних речовин стаціонарними джерелами забруднення та за викиди двоокису вуглецю податок зростає з 10 грн/т до 30 грн/т.

Зросте податок за скиди окремих забруднювальних речовин у водні об’єкти. Податок за нафтопродукти збільшиться з 9 474,05 грн/т до 75 792,4 грн/т, за органічні речовини – з 644,6 грн/т до 5 156,8 грн/т.

Податок за надзвичайно небезпечні відходи зростає з 1 405,65 грн/т до 1 546,22 грн/т, високонебезпечні – з 51,2 грн/т до 53,76. Податок за малонебезпечні відходи – з 5 грн/т до 5,5 грн/т.

Зростуть акцизні податки на алкогольні напої, наприклад, акциз на пиво із солоду – з 2,78 грн/л до 59,82 грн/л 100-відсоткового спирту, на ігристі вина – з 11,65 грн/л до 12,23 грн/л, на міцні алкогольні напої – з 126,96 грн/л до 133,31 грн/л.

Також з’являються обмеження виїзду за кордон для керівників юридичних осіб або постійних представників нерезидентів – протягом 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) платнику податків податкової вимоги суми податкового боргу, розмір якого більш як 1 млн грн.

Також запроваджуються нові податки від продажу нерухомості (крім продажу об’єктів, які отримані у спадщину). Так, податок від продажу третього та наступних об’єктів нерухомості протягом року збільшується з 5% до 18%.

30 листопада парламент розглядав документ за скороченою процедурою, його підтримали 255 депутатів.

«Ресурсний» закон набуде чинності з 1 січня 2022 року.

Нагадаємо, також Зеленський підписав закон про державний бюджет України на 2022 рік.

1 грудня Президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді України із посланням до народних депутатів про внутрішнє і зовнішнє становище України.

ІзбірКом відокремив з президентського спічу тези, які, на наш погляд, є найважливішими. 

Поділитися