11 серпня 2021 р. 19:18

Ув'язненим у СІЗО дозволять користуватися Інтернетом за плату

Ув'язненим у СІЗО дозволять користуватися Інтернетом за плату

Взятим під варту в українських слідчих ізоляторах особам забезпечать платний доступ до інтернету в рамках експериментального проєкту.

Постановою Кабінету Міністрів України пропонується запровадити у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби експериментальний проєкт, відповідно до якого особам, узятим під варту, за відповідну плату будуть надаватися послуги з доступу до глобальної мережі Інтернет та телефонного зв’язку за допомогою засобів ІР-телефонії.

За словами заступниці Міністра юстиції України Олени Висоцької, завдяки схваленню Урядом постанови ми просунулись у напрямі законодавчого закріплення права доступу осіб, взятих під варту, до Інтернету та телефонного зв’язку. Адже досі контакти осіб, взятих під варту, із зовнішнім світом були максимально обмежені національним законодавством.

Разом з тим, відповідно до пунктів 24 (1,2,12) Європейських пенітенціарних правил ув’язненим необхідно дозволяти максимально часто спілкуватися поштою, по телефону або в інші способи зі своїми родинами, іншими особами та представниками зовнішніх організацій. Крім того, Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях неодноразово зазначав, що важливим елементом права ув’язненого на повагу до його сімейного життя є надання йому державними органами можливості або за потреби допомоги у підтриманні зв’язків зі своїми близькими.

«Міністерство юстиції демонструє відкритість і надає ширші можливості для спілкування особам, узятим під варту. Оскільки експериментальний проєкт буде передбачати фіксацію телефонних розмов –  це знизить ризик можливого телефонного шахрайства в установах», – наголосила заступниця Міністра юстиції.

У проєкті постанови вказано, що проєкт щодо платної послуги з надання доступу до Інтернету та телефонного зв’язку за допомогою засобів IP-телефонії особам, взятим під варту, буде реалізовуватися до 30 квітня 2023 року.

Також документом уряд постановив Міністерству юстиції подати до 1 липня 2023 року звіт про результати реалізації експериментального проєкту.

Зазначається, що реалізація акта не потребуватиме додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України.

Нагадаємо, Верховна Рада України схвалила в другому читанні законопроєкт №4651, який передбачає ув’язнення за недостовірну інформацію в декларації чи її неподання.

В Одеській виправній колонії судитимуть «смотрящого» за поширення наркотиків.

Фото: ukranews.com

Поділитися