02 березня 2021 р. 15:32

Що змінилося: парламент ухвалив за основу законопроєкт щодо розвитку інституту старост

Що змінилося: парламент ухвалив за основу законопроєкт щодо розвитку інституту старост

Верховна Рада України 2 березня ухвалила у першому читанні законопроєкт № 4535 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост.

Як повідомила пресслужба парламенту, рішення підтримали 273 нардепи.

Відповідно до пояснювальної записки, передбачається внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", якими пропонується, зокрема, внесення змін до визначення поняття "старостинський округ" з метою запровадження інституту старост у тому числі для міст - не адміністративних центрів громад; виключити статтю 79-1 щодо дострокового припинення повноважень старости.

Документом також передбачається внесення змін до закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад" з метою установити, що з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною утвореною територіальною громадою, припиняються повноваження осіб, які виконували обов’язки старости в старостинському окрузі, визначеному сільською, селищною, міською радою реорганізованої територіальної громади.

Змінами передбачається, що староста не входитиме до виконавчого комітету ради, але буде мати багато повноважень. Зокрема, він матиме право дорадчого голосу, бути присутнім на засіданні виконкому, на сесії, представляти інтереси мешканців свого старостинського округу та брати участь у підготовці пропозицій до проєкту бюджету громади.

До того ж староста звітуватиме не лише перед радою громади, але й перед жителями старостинського округу.

Староста також зможе надавати адміністративні послуги, перелік яких визначить місцева рада. Це дозволить, наприклад, мешканцям віддалених сіл не витрачати час та гроші на поїздку до центра громади.

Натомість, староста не матиме права працювати за сумісництвом, зокрема й на громадських засадах, займатись підприємницькою діяльністю та одержувати від цього прибуток. Проте, йому не заборонятиметься викладацька, наукова або творча робота у позаробочий час.

Законопроєктом також передбачено, що громади зможуть формувати старостинські округи, до складу яких входять села, селища та міста, що не є адміністративними центрами громад. Кількість населення округу має становити 1 тис. 500 осіб, що співвідноситься з найменшою громадою в країні.

Щодо народних депутатів які відстоюють інтереси мешканців Одеської області то вони проголосували так: 

  • Підтримали - Артем Дмитрук, Сергій Колебошин, Степан Чернявський, Олег Колєв, Олександр Ткаченко, Олексій Леонов, Олександр Горенюк, Ігор Васильковський («Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Анатолій Урбанський (депутатська група «Партія "За майбутнє"»).
  • Утримались - Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя»),
  • Не голосували - Антон Кіссе (депутатська група «партія "За майбутнє"»).

Обрані за списками: Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») - проти, Юлія Діденко, Андрій Костін, Іван Шинкаренко («Слуга народу») - за.

Нагадаємо, народні депутати зареєстрували у Верховній Раді України законопроєкт, яким пропонують заборонити медіа виправдовувати, визнавати правомірною, заперечувати збройну агресію РФ проти України у 2014 році.

Верховна Рада остаточно заборонила голосування депутатів місцевих та обласних рад в умовах конфлікту інтересів. Відповідний законопроєкт №3034а з пропозиціями президента Володимира Зеленського народні депутати схвалили 287 голосами 19 лютого 2021 року.

Верховна Рада України затвердила заяву у зв’язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності, за що проголосували 295 народних обранців. 

Поділитися