15 березня 2021 р. 21:12

Мер Рені заявив, що вони не бажають бути філією Ізмаїла

Мер Рені заявив, що вони не бажають бути філією Ізмаїла

Під час розгляду питань розділу "Різне" минулої сесії Ренійської міської ради міський голова Ігор Плєхов повідомив, що в залі знаходиться голова Ренійського районного суду Костянтин Сорокін, та надав йому слова. 

Поки голова суду готувався до виступу, мер пояснив, що в рамках реформ є ідея реорганізації Ренійського суду та передання його до Ізмаїлу. 

Костянтин Сорокін

"В нас є тенденція, що все передають в Ізмаїл. Особисто мені здається, що це спричинить великі незручності для ренійців. Взагалі постійно їздити для вирішення всіх питань в Ізмаїл незручно - давайте усе передамо в Ізмаїл та станемо його філією", - пожартував він.    

Суддя Костянтин Сорокін нагадав, що спочатку планувалося районні суди Кілії, Болграду, Ізмаїла та Рені поєднати в єдиний Ізмаїльський окружний суд. Як це зробити на практиці ніхто не знав і не знає досі. Після зміни президентів знову пролунала ініціатива реорганізації судів, тож влада поцікавилася пропозиціями «з міст».

Наразі є три варіанти:

  • Перший -  об'єднання судів Кілії, Ізмаїла, Рені (Болград вибув через адміністративно-територіальну реформу) в один суд в Ізмаїлі.
  • Другий -  суд буде називатись Ізмаїльський об'єднаний суд, проте усі вищеназвані суди працюватимуть на старих місцях. В Ізмаїлі ж буде розташована єдина для усіх канцелярія. Тобто людина звертається до суду в Рені, документи відсилають в Ізмаїл там їх обробляють та повертають. Звісно це призведе до збільшення часу на розгляд справ.
  • Третій варіант – суд лишається Ренійським, проте не районним, а просто об'єднаної громади. 

Депутатка Світлана Бакалова запитала, наскільки вірогідною є можливість, щоб суд залишився в Рені? Костянтин Сорокін підтвердив, така можливість є і поскаржився на те, що проводячи реформи в нашій державі, ніхто не замислюється в яке навантаження на бюджет, державний бюджет, це все віділлється. У тому числі і зміна роботи судів. Уже рік Ренійський суд, і така ситуація по всіх судах України, працює в режимі тотального дефіциту бюджету.

«Ми сьогодні вже рік не отримуємо ні марок, ні конвертів, ні паперу. А це те, на чому працює суд», - навів приклад голова суду.

Такий стан справ призводить до того, що судді сьогодні не можуть повідомити сторонам про дату проведення засідання, викликати їх. Це все подовжує період розгляду справ. Від цього страждають люди.

«Це відсутність доступу до правосуддя. Це не гучні слова, це так воно і є», - підвів підсумок Костянтин Сорокін.

Знову-таки, одна сторона медалі - збільшення навантаження на бюджет, а з іншого боку, як це все відіб'ється на людях, яким доведеться звертатися до суду. Зрозуміло, що якщо його перенесуть в Ізмаїл, то жителям Ренійської громади доведеться їздити по 50 - 70 кілометрів в один кінець, і, в більшості випадків, не по одному разу. При нинішніх доходах населення це гарантовано віділлється для них в проблему.Крім фінансової складової є, нерозривно з нею пов'язана логістична. Якщо, наприклад, жителям села Новосільське, добиратися до Ізмаїла навіть легше, ніж до Рені, то жителям сіл Долинське і Лиманське, щоб зробити таку поїздку, треба спочатку приїхати в Рені, а потім вже сідати на автобус до Ізмаїла. Крім того, якщо з Рені на Ізмаїл та назад маршрутні автобуси роблять по кілька рейсів на день, то з деяких сіл є тільки рейс вранці туди і в обід назад. І людина, яка приїхала в Ізмаїл, але затрималася на засіданні суду, і не встигла на «останній рейс», буде змушена шукати, де переночувати.

Ще в ході виступу Костянтина Сорокіна, з реплік із залу, було ясно, якого варіанту реорганізації суду віддають перевагу ренійські депутати. Загальну думку висловив депутат В'ячеслав Мунтяну, який запропонував направити звернення від депутатського корпусу Ренійської громади в усі інстанції з пропозицією залишити суд в тому вигляді і в тому місці, де він є зараз. Ігор Плєхов пропозицію підтримав і пообіцяв, що спільно з головою суду вони це питання пропрацюють, щоб в обігу були не тільки емоції, але і конкретні аргументи, підтверджені цифрами і розрахунками. Депутат Андрій Медведик запропонував максимально прискорити процес підготовки звернення, а для цього вже на поточному пленарному засіданні проголосувати за його схвалення, щоб не чекати до наступної сесії. А текст звернення, перед відправкою, розмістити на офіційному сайті ради, з тим, щоб будь-який бажаючий міг з ним ознайомитися і висловити свої доповнення або зауваження, якщо такі будуть. «Ставте на голосування».

В'ячеслав Мунтяну

Міський голова так і зробив. Депутати одноголосно дали згоду на підготовку і відправку звернення з питання реорганізації суду.
Але і після голосування обговорення болючої теми продовжилося. Журналіст Андрій Потиліко поставив Костянтину Сорокіну питання, яким нормативним актом: законом, постановою Кабміну або указом президента запущена ця реформа, і чи міститься в цьому акті конкретний механізм реформування. Голова суду пояснив, що є указ президента про запуск процесу реформування суду, і механізм в ньому вказано з перерахованими їм раніше варіантами. Просто зараз «на місцях» повинні визначитися, які суди будуть окружними. Для прикладу він нагадав, що варіант приєднання Болградського суду до Ізмаїльському вже відпав. Була ідея приєднати Арцизький суд до Болградського, але його «відвоювали» і суд залишається в Арцизі.

Присутній на пленарному засіданні сесії депутат Ізмаїльської райради Сергій Арабаджи охарактеризував минулу реформу поліції і нинішню реформу суду в енергійних виразах і запропонував, щоб такі звернення були спрямовані не тільки від Рені, а й від Кілії і Болграда. Ігорю Плєхову ідея сподобалася, і він попросив Сергія Арабаджи посприяти тому, щоб таке ж звернення було направлено і від Ізмаїльської районного ради.

Сергій Арабаджи

Депутат Олег Бурля зауважив, що в цьому залі не треба нікого переконувати в тому, що кращий варіант, якщо суд залишиться в Рені. Він тільки висловив побажання, щоб звернення, підготовлене виконкомом від імені Ренійської міськради, було максимально переконливим і аргументованим. А міський голова пообіцяв зв'язатися з главами всіх інших ОТГ Ізмаїльського району з тим, щоб вони так само висловили керівництву області та країни свою думку з цього питання.

Нагадаємо, у порядку денному позачергової сьомої сесії Ренійського міської ради VIII скликання, з урахуванням двох проєктів рішень внесених з голосу, блок «земельних питань» склав більшу частину - 17 з 32 питань.  

Поділитися