25 липня 2021 р. 17:05

На закупівлю ноутбуків для вчителів з держбюджету виділили майже мільярд

На закупівлю  ноутбуків для вчителів з держбюджету виділили майже мільярд

Мінцифри та Міносвіті реалізують ініціативу "Ноутбук кожному вчителю". Мета - забезпечити технікою 60 тисяч педагогів, для чого з держбюджету виділили 980 млн гривень. Про це повідомив урядовий портал. 

Кабінет Міністрів фіксує численні махінації під час держзакупівель техніки у сфері освіти. Наприклад, коли тендерні вимоги прописуються під конкретного постачальника, і це збільшує ціну. Щоб уникнути закупівлі неякісної техніки та монополій, МОН прописав вимоги до комп’ютерів та тендерів. Ноутбуки для вчителів мають бути сучасними, з камерою, ефективним процесором та можливістю під’єднатися до мережі за допомогою кабелю або Wi-Fi. Встановлена очікувана вартість одиниці – 20 тис. грн. 

"Різні цільові субвенції з держбюджету виділяються щороку, однак часто громади не використовують їх повною мірою. Наприклад, деякі з них використані лише наполовину. Інші — ще менше. Важливо, що якщо області не витратять субвенцію цьогоріч, то вона не залишиться в них у бюджеті на наступний рік і вони не зможуть використати її на щось інше", — зазначив віце-прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Також команда Мінцифри створила публічний дашборд. Це інтерактивна мапа України, де кожен може контролювати, як ОДА використовують надану можливість та за яку ціну придбають техніку.

Згідно з даними дашборду, Одеська область має закупити 4 тис. 134 ноутбуки для 329 шкіл. На такі цілі передбачені кошти загальнодержавної субвенції у розмірі 63 млн 996 тис. 500 грн і кошти місцевих бюджетів - 18 млн 857 тис. 640 грн. Проте інформація про закупівлю техніки на тендері та вартість одиниці наразі відсутня. 

Нагадаємо, на сайті Prozorro опублікована інформація щодо відкритих торгів на капітальний ремонт плавального басейну і лабораторії живучості та будівлі спортивного комплексу Національного університету "Одеська морська академія". Очікувана вартість закупівлі складає 87 млн 193 тис. 158,80 грн.

Комунальна установа "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Приморського району Одеси" оголосила тендер для обрання підрядника для ремонтно-реставраційних робіт учбових приміщень, санвузлів та місць загального користування Одеської Маріїнської гімназії. Про це йдеться в системі електронних закупівель Prozorro.

Одеська філія державного підприємства "Адміністрація морських портів України" оголосила тендер для обрання компанії, якій заплатять за проєктно-вишукувальні роботи з розробки плану-схеми розвитку Одеського морського порту.

Зазначимо, раніше управління капітального будівництва Одеської міської ради оголосило тендер для вибору проєктанта будівництва багатофункціонального Палацу спорту по вул. Центральний аеропорт. Аукціон з очікуваною вартістю закупівлі у 8 мільйонів 827,4 тисячі гривень має відбутися 16 липня, а готовим проєкт повинен бути до 31 грудня 2022 року. 

Поділитися