17 січня 2020 р. 09:40

Рада з питань свободи слова підтримала ратифікацію Тромської конвенції

Рада з питань свободи слова підтримала ратифікацію Тромської конвенції

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України рекомендовала ратифікувати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів (Тромська конвенція), зокрема, гарантує право на доступ до документів, що перебувають у володінні органів влади, будь-якій особі без пояснення причин та намірів отримання інформації, подальшого використання документів; встановлює систему моніторингу, який буде спрямовано на забезпечення країнами-підписантами належної та ефективної імплементації положень конвенції, розвитку права на доступ до офіційних документів; містить положення щодо врахування суспільного інтересу в інформації, що містить в офіційний документ, та надання документа, якщо цей інтерес переважить шкоду, завдану інтересам, визначеним законодавством; зобов’язує розпорядників належним чином поводитися з документами для того, щоб вони були легко доступні.

Станом на січень 2020 року конвенцію вже ратифікували дев’ять країн – Швеція, Боснія і Герцеговина, Естонія, Фінляндія, Норвегія, Молдова, Хорватія, Чорногорія та Литва. Ще вісім країн, включно з Україною, підписали Тромську конвенцію, але ще не ратифікували її. Враховуючи те, що Конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією, Україна може ввійти в історію, запустивши в дію цей важливий міжнародний документ.

«Українське законодавство про доступ до публічної інформації сьогодні є одним із найпрогресивніших у світі, й ратифікація Конвенції не спричинить істотних законодавчих змін. Але така ситуація далеко не у всіх країнах. Таким чином, ратифікація конвенції Україною та запуск її в дію на міжнародному рівні є можливістю для нашої країни експортувати свої практики до інших країн», – підкреслив секретар Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України Вадим Міський.

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів рекомендувала Міністерству закордонних справ України якнайшвидше подати необхідні документи щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів на підпис Президентові України, а Главі держави – внести до парламенту законопроект про ратифікацію Конвенції.

Учасники засідання також заслухали інформацію представника Міністерства культури, молоді та спорту про стан підготовки законопроекту про дезінформацію. Перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук зазначив, що проект закону буде винесений на публічне обговорення, що триватиме місяць. 17 січня текст законопроекту оприлюднять на сайті міністерства.

Нагадаємо, аналітики Інституту масової інформації в рамках моніторингового дослідження «Барометр свободи слова», констатували  у 2019 році 243 випадки порушень свободи слова. З них 172 випадки стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Для порівняння: в 2018 році було зафіксовано менше порушень свободи слова - 235 випадків.

  
 

Поділитися