03 лютого 2020 р. 12:24

Через «Державу у смартфоні» в Одесі можуть активізуватись рейдери, — голова міськДАБК

Через «Державу у смартфоні» в Одесі можуть активізуватись рейдери, — голова міськДАБК

Реформа Кабінету міністрів «Держава у смартфоні» може привести до активізації рейдерів та самовільних забудовників в Одесі.

Таке занепокоєння висловив на апаратній нараді в одеському муніципалітеті очільник управляння Державного архітектурно-будівельного контролю Олександр Авдєєв. 

За його словами, реформа спрощує надання послуг ДАБІ за допомогою «електронного кабінету». 

«Тепер за допомогою «електронного кабінету» забудовник може зареєструвати документи на початок будівельних робіт та про готовність об'єкту до експлуатації незначного рівня впливу СС1. Для цього в особистому кабінеті він може вибрати відповідну послугу та заповнити потрібні поля, а система порівнює внесену інформацію автоматично. У разі відповідності внесених даних реєстрація документу проводится автоматично. При цьому орган ДАБК, як і раніше, не впливає на реєстрацію цих документів, а от скасування реєстрації можливо лише на підставі рішення суду», - пояснив він. 

В якості прикладу активізації самовільного будівництва Олександр Авдєєв розповів про, нібито реконструкцію квартири №23 Б на Французькому бульварі №47. 

«Наприкінці 2018 року до управління подали повідомлення про початок капітального ремонту цієї квартири. Однак за фактом виявилося, що забудовник поставив паркан навколо вільної земельної ділянки», - розповів голова міськДАБК. 

Після перевірки управління спростувало наявність якихось приміщень на цій ділянці. Тобто, за словами Олександра Авдєєва, фактично замовник будівництва захопив землю міста. Посадовцям управляння він надав договір купівлі-продажу квартири. Управління скасувало дозвіл на будівництво. Забудовник подав позов до суду та виграв у першій інстанції. Проте управління виграло в апеляційному суді. 
Таким чином, останнє слово, здавалося б, залишилося за управлінням, однак у грудні 2019 року забудовник через «електронний кабінет» подав повідомлення про початок будівельних робіт, яке було успішно зареєстровано у Реєстрі дозвільних документів. 

«Тепер на підставі цього повідомлення власник неіснуючої квартири може побудувати нову будівлю. Скасувати реєстрації можна буде лише через рішення суду. Судовий процес може тривати роками. За цей час забудовник закінчить свою роботу, та ділянку захоплять рейдери», - заявив Авдєєв.

За його словами, таке вже було під час реформи у 2016 році. 

«Тоді під час пілотного проєкту була розпочата масова реєстрація права власності на об'єкти нерухомості державних реєстраторів державних підприємств. Саме тоді почастішали захоплення нерухомості», - заявив він. 
 

Поділитися