14 вересня 2022 р. 22:23

Зерно, 55 мільйонів євро на зброю та ЗАЕС: головні теми зустрічі голів МЗС України, Литви та Ірландії в Одесі

Зерно, 55 мільйонів євро на зброю та ЗАЕС: головні теми зустрічі голів МЗС України, Литви та Ірландії в Одесі

Сьогодні в Одесі на території морського порту відбулась зустріч міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби, Литви Габріелюса Ландсбергіса та Ірландії Саймона Ковені.

Як повідомив кореспондент ІзбірКома, це перші міністри закордонних справ інших країн, які відвідали Одесу під час повномасштабного вторгнення.

За словами Дмитра Кулеби, Одесу обрали місцем зустрічі з точки функціонування зернового коридору, зміцнення Військово-морських сил України і з точки зору гарантування безпеки України.

Крім того, міністри Литви та Ірландії стали першими міністрами закордонних справ, яких Кулеба поінформував щодо презентованої в Києві концепції гарантії безпеки для України: "Я і надалі продовжую працювати над просуванням київського безпекового договору і розраховую на те, що наші найближчі друзі так само підтримуватимуть наші зусилля з гарантування безпеки нашій державі у проміжку часу між зараз і набуття Україною членства в НАТО".

Дмитро Кулеба

Щодо функціонування зернового коридору, Кулеба звернувся до одеситів та заявив, що він з колегами робить все, аби Одеський морський порт запрацював на повну силу, щоб розблокувати торговельні можливості України.

Литва та Ірландія зі свого боку обіцяють надати допомогу в озброєнні Збройних сил України, зокрема й Військово-морських сил, які захищають Одесу.

Окрема тема зустрічі - притягнення російського керівництва до відповідальності за вчинення злочину агресії. "На думку України, найкращим шляхом було б створення трибуналу", - повідомив Кулеба. 

Щодо Запорізької атомної електростанції, Кулеба зазначив, що єдиним вирішенням цієї проблеми є повне виведення з неї військового та технічного персоналу росії. 

Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені, який водночас є міністром оборони, розповів, що ірландський уряд виділив Збройним силам України допомоги на суму 55 мільйонів євро. Також Ірландія надала прихисток 50 тисячам українців.

Він додав, що допомога буде тривати, поки йде війна, а також Ірландія сприятиме відбудові України і після завершення бойових дій. Крім того, його країна виділить 3 мільйони євро Міжнародному кримінальному суду для допомоги у розслідуванні воєнних злочинів росіян в Україні.

Саймон Ковені

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс розповів, що усі події на фронтах дуже впливають на настрій литовців, адже люди радіють кожному успіху ЗСУ.

Ландсбергіс теж торкнувся тем зернового коридору, висловив надію, що усі обмеження в портах зникнуть раніше, ніж хтось може уявити, а також висловився щодо ядерного шантажу росією. Міністр погодився з українським колегою, що єдиним способом гарантувати безпеку на Запорізькій АЕС є виведення окупаційних російських військ.

Урядом Литви було прийняте рішення передати Україні дві партії бронетранспортерів, перша партія має надійти вже незабаром. 

Габріелюс Ландсбергіс

Наприкінці серпня Одещину відвідала заступниця прем'єр-міністра України Ірина Верещук, яка також очолює Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

19 серпня в Одеському порту побував Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш.

Раніше Одесу відвідала Координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун, щоб спостерігати за виходом з порту "Південний" першого судна з зерном, яке стане першим, що доставить зерно до голодуючих стран за Світовою продовольчою програмою ООН (WFP).

Поділитися