22 жовтня 2022 р. 16:14

В Україні остаточно заборонили 12 проросійських партій - Служба безпеки

Ілюстрація: Чесно

(Ілюстрація: Чесно)

За ініціативи Служби безпеки в Україні остаточно заборонили діяльність 12 проросійських партій.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України відхилив апеляційну скаргу «Соціалістичної партії України» і, таким чином, остаточно заборонив її діяльність у нашій країні.

Це вже 12 проросійська політсила, діяльність якої повністю заборонена в Україні.

Рішення про заборону функціонування «Соціалістичної партії України» прийняте на підставі указу Президента та рішення РНБО. В їх основі – докази деструктивної діяльності партії, зібрані у межах реагування СБУ на загрози національній безпеці.

"Йдеться передусім про демонстративну підтримку та популяризацію агресивної антиукраїнської політики росії як на рівні керівництва, так і «звичайних» членів цього партійного об’єднання", - пояснюють в СБУ.

Таким чином ця політична сила поповнила список заборонених раніше проросійських політичних партій, серед яких:

  • «Опозиційний блок»,
  • «Соціалісти»,
  • партія «Справедливості та розвитку»,
  • «Наші»,
  • «Держава»,
  • «Блок Володимира Сальдо»,
  • «Ліва опозиція»,
  • «Партія Шарія»,
  • «Союз лівих сил»,
  • «Опозиційна платформа – За життя»,
  • «Прогресивна соціалістична партія України».

У ході слідчо-оперативних дій доведено, що представники цих політичних сил брали безпосередню участь у:

▪️ встановленні окупаційного режиму на захоплених рф територіях України;
▪️ організації та проведенні на цих територіях фейкових «референдумів».

Від початку широкомасштабного вторгнення рф за фактами діяльності їх функціонерів слідчі СБУ розпочали понад 80 досудових розслідувань, зокрема щодо депутатів рад різного рівня, та у межах цих проваджень оголосили 37 підозр.

Окремі фігуранти цих проваджень переховуються від правосуддя, деякі з них і на території рф.

Нещодавно народному депутату України повідомили про підозру у державній зраді. У межах досудового розслідування правоохоронці встановили, що депутат Ренат Кузьмін напередодні та після початку повномасштабного вторгнення рф розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.

У березні президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України щодо призупинення діяльності низки політичних партій.

У червні Восьмий апеляційний суд Львова заборонив "Партію Шарія" - на той момент дев’яту партію, діяльність якої було припинено в судовому порядку.

Станом на 5 серпня було відомо, що апеляційні скарги подали партії "Соціалісти", "Союз лівих сил", "ОПЗЖ", Партія Шарія, Соціалістична партія України. Скарги на рішення Восьмого апеляційного суду Львова (ВААС) також подали Прогресивна соціалістична партія України та партія "Щаслива Україна".

Поділитися