19 вересня 2022 р. 17:29

В Одесі обговорили долю пам'ятника Катерині ІІ

Фото: Одеська міська рада

(Фото: Одеська міська рада)

Інтернет-конференція з питання вирішення долі пам’ятника "Засновникам Одеси", який ще називають пам'ятником Катерині ІІ, відбулися 19 вересня за участі кількох сотен людей.

Як повідомив начальник управління охорони об'єктів культурної спадщини Федір Стоянов, зокрема в прямому етері висловилися понад 200 осіб, а також велика кількість охочих висловилися письмово. Загалом для участі в конференції зареєструвалися 1, тисяча 110 одеситів.

Учасники конференції висловили низку пропозицій, які згодом оприлюднять на платформі "Соціально активний громадянин" на сайті муніципалітету тож кожен охочий зможе висловитися щодо цих пропозицій й потім вже долю пам'ятника буде вирішено. 

"За результатами конференції ми обробимо усі пропозиції відберемо найбільш слушні та варті уваги й на платформі "Соціально активний громадянин" оприлюднимо, щоб люди за них проголосували. Скільки саме буде  таких пропозицій, я навіть не уявляю, але сподіваюсь, що спектр пропозицій буде достатньо широкий й кожен зможе вибрати собі до смаку та проголосувати", - зазначив Федір Стоянов. 

Напередодні конференції Одеський міський голова Геннадій Труханов висловив свою думку щодо цього зазначивши, що в місті потрібно створити єдиний парковий комплекс "імперського та радянського минулого".

Зазначимо, що прихильники демонтажу пам'ятника "Засновникам міста" в Одесі, який більше відомий як "пам'ятник Катерині ІІ", продовжують розмальовувати його постамент обвинуваченнями на адресу російської імператриці.

16 вересня о 24:00 завершилась реєстрація на інтернет-конференцію з питання вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси», який ще називають пам'ятником Катерині ІІ. Загалом для участі в обговоренні зареєструвалися 1 тис. 110 осіб, з них 47,1% - чоловіки, 52,9% - жінки. Із загальної кількості зареєстрованих учасників 20,2% виявили бажання виступити, а це 224 особи, 826 зареєстрованих учасників (74,4%) внесли свої пропозиції щодо долі пам’ятника.

17 вересня, на пам'ятнику з'явились нові написи червоною фарбою. Цього разу на постаменті написали: "Знести".

Пам'ятник вже неодноразово ставав об'єктом атак патріотичних політиків та активістів. Так, 13 вересня дві дівчини облили фарбою постамент пам'ятника "Засновникам міста" і це була вже третя схожа акція за чотири дні. 

12 вересня активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook. 

Наразі поліція охорони з червня не відповідає за охорону пам'ятника "Засновникам міста" в Одесі, більш відомого як "Пам'ятник Катерині ІІ".

2 вересня активісти провели акцію "Геть криваву катівницю". Учасники перформансу принесли на площу обрубані стовбури дерев з надписами "Воля", "Держава", "Мова", "Січ", "Земля" - як символ того, що знищила імператриця Катерина ІІ в Україні.

Також Одеська обласна військова адміністрація написала Одеській міській раді листа з рекомендацією демонтувати пам'ятник Суворову та "Засновникам міста", що через центральну фігуру монументу частіше називають "пам'ятником Катерині ІІ". 

Втім Одеський міський голова Геннадій Труханов в інтерв'ю італійському виданню "Corriere della Sera" заявив, що він проти знесення пам'ятника.

Схожої позиції дотримується історико-топонімічна комісія Одеської міської ради, яка відклала ухвалення рішення щодо демонтажу цього пам'ятника.

Поділитися