11 липня 2022 р. 17:24

Речник Одеської ОВА пояснив, чи можна відсторонити мера Білгорода-Дністровського

Речник Одеської ОВА пояснив, чи можна відсторонити мера Білгорода-Дністровського

Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук прокоментував клопотання голови Білгород-Дністровської районної ради Григорія Мельниченка щодо можливого відсторонення від посади Білгород-Дністровського міського голови Віталія Граждана.

Як зазначив речник голови ОВА, за законом обирати мера можна лише на виборах, а зняти його можливо тільки кількома способами. Найперший і найпростіший варіант: міський голова може сам подати у відставку, затвердити яку на сесії мають депутати місцевої ради. Другий спосіб полягає в припиненні або втраті очільником міста громадянства України. Третьою підставою для звільнення мера може бути обвинувальний вирок суду за корупцію, кримінал або державну зраду.

У законі також прописана можливість проведення місцевого референдуму. Містяни можуть самостійно відправити мера у відставку, однак реалізувати це дуже важко. До того ж остаточне рішення ухвалюватиме місцева рада більшістю голосів або партія, від якої мер висувався. Тож одного бажання громадян все одно буде недостатньо. 

"Якщо хтось подумав, що я про вибори, то ви помиляєтесь. Тут йдеться про відповідальність кожного за свій вибір. Сьогодні він передбачає працю на оборону та перемогу. А вибори будуть потім, після війни, коли кожен голос матиме значення. І лише від нас залежить, хто керуватиме нашими містами та громадами в наступні роки – ефективні менеджери, які розвиватимуть громади, чи корупціонери, єдиною метою яких є сісти на грошові потоки.

Ми усі разом політично, на законодавчому рівні вбили партії, які працювали проти українського народу. Виборами та голосуванням ми маємо добити їх представників на місцях, не надавши їм підтримки, коли вони з’являться у вишиванках на дільницях. Щоразу наступати на одні і ті самі граблі набридло! Понавибираємо, а потім стогнемо!", – зазначив Сергій Братчук. 

Раніше голова Одеської ОВА Максим Марченко заявив, що створив робочу групу, яка вже з наступного тижня (з 11 липня) почне перевіряти роботу Білгород-Дністровської районної та міської рад. Про це він повідомив під час свого звернення ввечері 9 липня.

Міський голова Білгорода-Дністровського Віталій Граждан опинився в лікарні через бійку з головою Білгород-Дністровської районної ради Григорієм Мельниченком. Попередньо, конфлікт виник через комунальну нерухомість. 

Після цього голова Білгород-Дністровської районної ради Григорій Мельниченко звернувся до голови Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка з проханням звернутися до президента України щодо можливості введення в Білгороді-Дністровському військової адміністрації та відсторонення міського голови Віталія Граждана від виконання обов'язків. Коментуючи ці події, голова військової адміністрації зауважив, що така поведінка є неприйнятною ні для кого.

Поділитися