26 березня 2022 р. 12:16

Путін почав планувати вторгнення в Україну після перемоги Байдена на виборах - правозахисники

Путін почав планувати вторгнення в Україну після перемоги Байдена на виборах - правозахисники

Російський президент Володимир Путін почав готуватися до нападу на Україну ще наприкінці 2020 року. Обрання лідера Демократичної партії Джозефа Байдена на виборах в США означало для нього неминучу конфронтацію.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, посилаючись на звіт Міжнародної правозахисної організації "Агора" (Росія).

Повний звіт можна прочитати тут.

Тож, стартом кампанії підготовки до нападу на Україну, на думку "Агори", стала серія засідань Ради безпеки РФ у листопаді 2020 року.

У цей час в США відбулися президентські вибори, і Дональд Трамп, на якого у Кремлі явно розраховували як на союзника, програв Джо Байдену.

Підготовка Росії до зіткнення велася за декількома напрямками: внутрішньо- та зовнішньополітичному, а також військовому.

Влада послідовно виявляла та нейтралізувала всіх основних і навіть потенційних організаторів масових вуличних протестів. Це структури Олексія Навального, Михайла Ходорковського та найактивнішого крила КПРФ. Знищувалась свобода інформації: ЗМІ та опозиція формували громадську думку і неминуче створили б потужну протидію державній пропаганді.

Прийнято закони про «військову цензуру»: вводилася адміністративна відповідальність за дискредитацію російських збройних сил, заклики до перешкоджання їх використання та заклики до введення санкцій. На момент публікації доповіді відомо мінімум про 213 адміністративних та 10 кримінальних справ.

З Росії виїхало, станом на початок березня, не менше 150 журналістів (евакуювалися цілі редакції та корпункти). Технічна підготовка ізоляції Рунету від глобальної мережі у вигляді тотального контролю трафіку та вигнання BigTech розпочалася навесні 2020 року після зміни керівництва Роскомнагляду.

«Військові блокування» ІР-адрес ЗМІ Роскомнагляд запровадив до 811 різних інформаційних ресурсів. Блокування торкнулися також закордонних соціальних мереж: повністю заблоковано Twitter, Facebook та Instagram.

Загальна кількість затриманих з перших днів антивоєнних акцій протесту у 68 містах Росії перевищує 15 тисяч.

На думку представників "Агори", Кремль також використав карантинні обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу, а також посилення силового контролю для підготовки до нападу на Україну. 

Нагадаємо, кількість російськомовних українців за десятиліття «впала» на 20 відсотків.

За останні дні лютого росія скоїла в Україні 13 медійних злочинів.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися