23 серпня 2022 р. 16:21

Нардеп-одесит запропонував Раді позбавити членів колишньої ОПЗЖ депутатських мандатів

Фото: Слово і діло

(Фото: Слово і діло)

Народний депутат з "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко вніс до Верховної Ради постанову про позбавлення депутатського мандату всіх нардепів, які входили у фракцію ОПЗЖ.

Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі.

"В Україні, згідно рішення РНБО та суду, заборонена діяльність ОПЗЖ, яка просувала антиукраїнські погляди та працювала на знищення нашої держави", — написав депутат. 

Він нагадав, що "як раз перед повномасштабним вторгненням росії в Україну понад 20 нардепів з ОПЗЖ втекли закордон". Потім, за його словами, вони почали виходити з фракції, а в травні було оголошено про розпуск фракції ОПЗЖ у парламенті. 

"Відповідно до Закону "Про статус народного депутата України" повноваження депутата припиняються у разі виїзду на постійне проживання за кордон. Також у Конституції зазначено, що повноваження народного депутата припиняються у разі виходу нардепа зі складу фракції партії, від якою він/вона були обрані. Депутати ОПЗЖ покинули фракцію ОПЗЖ. Тож ВСІ (!) законні підстави для позбавлення мандату російської пʼятої колони у нас є", — зазначає нардеп.

Він впевнений, що навіть колишніх представників ОПЗЖ не має бути в Верховній Раді.

Водночас наразі сім політичних партій, серед яких і ОПЗЖ, оскаржують свою заборону у Верховному Суді.

Апеляційні скарги подали партії "Соціалісти", "Союз лівих сил", "ОПЗЖ", Партія Шарія, Соціалістична партія України. Скарги на рішення Восьмого апеляційного суду Львова (ВААС) також подали Прогресивна соціалістична партія України та партія "Щаслива Україна".

Протягом червня-липня 2022 року Восьмий апеляційний суд Львова задовольнив всі позови Міністерства юстиції й заборонив 16 проросійських політичних партій. 

Наприкінці травня Восьмий апеляційний адмінсуд задовільнив заяву Міністерства юстиції щодо забезпечення позову про заборону політичної партії "Опозиційна платформа - За життя". Восьмий апеляційний суд 20 червня задовільнив вимоги Міністерства юстиції України та заборонив діяльність політичної партії "Опозиційна платформа - За життя"

17 червня цей ж суд заборонив заборонив партію "Союз лівих сил", яку Міністерство юстиції вважає проросійською.

16 червня Восьмий апеляційний суд Львова заборонив "Партію Шарія" - дев’яту партію, діяльність якої припинено в судовому порядку.

Також Восьмий апеляційний суд Львова 14 червня задовільнив позовні вимоги Міністерства юстиції України та заборонив діяльність політичної партії "Наші".

Раніше Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив партію "Соціалісти".

Поділитися