14 липня 2022 р. 18:17

Біляївська міська рада перенесе танк-пам'ятник з в'їзду у місто до музею

ФОТО: Біляївська міська рада

(ФОТО: Біляївська міська рада)

Біляївська міська рада ініціює перенесення танку, що знаходиться при в’їзді в Біляївку Одеської області з боку села Маяки по вулиці О. Головатого.

Про це повідомили у пресслужбі мерії.

"Сьогодні розуміємо, що танк, хоча і не діючий, зараз, коли в країні йде повномасштабна війна, має ефект психологічного подразника. Віримо, що танк на «Лобанівці» – наш оберіг. І він залишиться таким і в іншому місці. Танк стане першим експонатом в Музеї просто неба, який ми плануємо започаткувати найближчим часом. Маємо щиру надію, що Музей просто неба стане чудовим продовженням цієї чудової традиції – берегти пам’ять та історію маленького міста з великим серцем. А оновлена площа привітно зустрічатиме гостей нашого міста", - зазначили в мерії.

Зазначимо, що окрім музею під відкритим небом, в  який перемістять танк, в місті також працює музей станції «Дністер» — музей води. У ньому зберігаються сторічна квитанція за воду, модель парової машини, макет території.

У місті Біляївка існує пам'ятник загиблим під час Громадянської війни, бійцям винищувального батальйону, загиблим воїнам-інтернаціоналістам (2002 рік), жертвам політичних репресій (2004 рік). На території водоочисної станції «Дністер» споруджено пам'ятник 70 робітникам і службовцям станції, які загинули в період Другої світової війни.

15 жовтня, в м. Біляївка Одеського району 51-річний водій Nissan не впорався з керуванням і в’їхав у танк-пам'ятник воїнам Другої світової війни. 

Міністерство культури та інформаційної політики України розширило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України на 21 новий елемент, третина з яких мають відношення до Одеської області. Серед іншого це було знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання біляївської рибної юшки - побутує у місті Біляївка Одеської області.

7 квітня у місті Біляївка Одеської області Московську вулицю перейменували на Харківську.

Поділитися