30 липня 2022 р. 16:31

Безпеку експорту зерна контролюють ЗСУ, - українське МЗС

Безпеку експорту зерна контролюють ЗСУ, - українське МЗС

Міністерство закордонних справ України відреагувало на заклик американського конгресмена Республіканської партії Вікторії Спартц призупинити "зернову угоду". Дипломати заявили, що Україна не брала б участі в домовленостях, якби не була впевнена в здатності захистити південь від атак із Чорного моря:

"Відповідно до «зернової» домовленості, ООН та Туреччина взяли на себе зобов’язання забезпечити виконання домовленості з боку Росії. Україна завершила необхідну підготовку для відновлення безпечного експорту зернових і очікує на відповідні кроки інших сторін. Безпекову ситуацію контролюють ЗСУ. 

У нинішніх умовах не існує простих рішень, але спроба конгресвумен Вікторії Спартц підірвати зернову домовленість своєю черговою заявою саме зараз - це завдавати нищівного удару по українським фермерам і економіці, які потребують експорту та доходів, а також підривати глобальну продовольчу безпеку.

Закликаємо українські ЗМІ та користувачів соцмереж критично ставитися до спроб вкидати в український інформаційний простір чергові «зради», які переслідують лише дві цілі: сіяти розбрат в Україні та завдавати шкоди відносинам України з її найближчими міжнародними партнерами", - йдеться у заяві українського МЗС.

Раніше конгресвумен Вікторія Спартц в листі до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша закликала Організацію Об'єднаних Націй призупинити угоду про експорт зерна з України, допоки не будуть забезпечені кращі заходи безпеки. В. Спартц вважає, що кораблі ООН мають перебувати в Чорному морі для забезпечення гуманітарних коридорів. 

Конгресвумен нагадала, що через кілька годин після підписання угоди росія вдарила ракетами по Одесі:

"Це ще раз підтверджує, що Росії не можна довіряти, і вона фактично заперечує цю угоду... цю угоду слід призупинити, поки не будуть забезпечені кращі заходи безпеки для України", - написала В. Спартц.

Станом на вечір 29 липня було відомо, що морські порти "Одеса" та "Чорноморськ" уже завантажили зерно на 17 суден, з яких десять готові до відправлення. Також 29 липня Одесу відвідали посли країн "Великої сімки" та Туреччини, а також президент Володимир Зеленський

Поділитися