11 лютого 2022 р. 15:43

Суд залишив запобіжний захід Петру Порошенку у вигляді особистого зобов'язання

Суд залишив запобіжний захід Петру Порошенку у вигляді особистого зобов'язання

Апеляційний суд Києва залишив у силі запобіжний захід п'ятому президенту, лідеру партії "Європейська солідарність" та народному депутату Петру Порошенку у вигляді особистого зобов'язання. Такий запобіжний захід йому обрали в рамках так званої "вугільної справи".

Адвокати та прокурори оскаржили відповідне рішення суду.

В ході засідання Петро Порошенко повідомив, що вважає поведінку прокурорів неадекватною і ініціюватиме психіатричну експертизу сторони звинувачення.

"Коли в одній голові є три думки, по-медичному це виглядає, як шизофренія. Я не виключаю, що звертатимуся до свого захисту провести психіатричну експертизу тим, хто готував це клопотання", – заявив Порошенко.

Експрезидент також звинуватив прокурорів у сепаратизмі, оскільки у документах справи вони використали назви «ДНР» та «ЛНР», що є повторенням риторики Росії.

Адвокат Порошенка Ілля Новіков зауважив, що один з томів справи є копією кількох розділів Вікіпедії, а інший описує перебування Порошенка за кордоном у період з 17 грудня 2021 року до 17 січня 2022 року, однак це не має значення для розгляду справи, оскільки він не ховається від слідства.

Сторона обвинувачення наполягала на утримані Порошенка під вартою у зв'язку з трьома причинами: Порошенко може переховуватися, чинити тиск на свідків, а також експрезидент може готувати держпереворот.

Також прокурор зазначив, що заяви про наявність інформації у томах справи з Вікіпедії є недоцільними, адже усі томи детально вивчались, а такі повідомлення робляться з метою впливати на спостерігачів справи.

П'ятого президента підозрюють у держзраді та сприянні терористичним організаціям у справі про незаконне постачання вугілля з окупованих територій. 

Кримінальне провадження проти Порошенка розслідується за ч. 1 і ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч.1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) КК України.

В рамках цього самого кримінального провадження про підозру було повідомлено народному депутату Віктору Медведчуку й колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину.

Раніше Печерський районний суд Києва наклав арешт на все майно колишнього президента України, лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка.  

Наприкінці грудня адвокати Петра Порошенка повідомляли, що очікують рішення суду щодо арешту п'ятого президента України, та стверджували, що наразі їм про такі рішення невідомо. 

Фото: Укрінформ

Поділитися