29 жовтня 2021 р. 19:15

Зарплата лікарів по 20 тисяч та український флот: про що говорив Зеленський в Одесі

Зарплата лікарів по 20 тисяч та український флот: про що говорив Зеленський в Одесі

Сьогодні, 29 жовтня, у рамках робочої поїздки Володимир Зеленський відвідав Одеський морський порт, а також взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, на якому обговорювали протидію поширенню коронавірусної хвороби. 

Тож, які питання вдалося розглянути президенту під час візиту.

COVID-19

Зеленський порівняв втрати від пандемії з добовими втратами військових під час Другої світової війни, тож закликав керівників на місцях "щодня засинати та прокидатися з цією темою" та "вимкнули соцмережі та ввімкнули мозок". Зазначимо, Одещина встановила антирекорд за добовою кількістю померлих пацієнтів із COVID-19.

Одеський міський голова Геннадій Труханов повідомив, що на початку пандемії було менш ніж 200 ліжок з киснем, зараз їх 1 148. У місті є 30 кріоциліндрів та 5 кисневих станцій, наразі очікують поставку ще 3. Після цього Одеса матиме 6-7 тонн власного кисню в день, додав Труханов.

Однак він зазначив, що всі лікарні заповнені, до 90% всіх пацієнтів у тяжкому стані та потребують кисневої підтримки. Наразі міським лікарням потрібно до 15 тонн кисню на добу. Потужність виробників у Одеському регіоні десь 10 тонн. 

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підтвердив, що у п'ять-шість разів зросло споживання кисню інфікованими.

За інформацією міністра, наразі 16 областей України перейшли на «червоний» рівень епідемічної небезпеки. У системі охорони здоров’я розгорнуто 70 тис. ліжок для хворих на коронавірус, з них зайнято понад 48 тис.

Президент нагадав, що на минулому засіданні Ради національної безпеки і оборони було поставлено завдання збільшити кількість щеплень проти коронавірусу до 300 тисяч за добу.

Згідно з прогнозами, які озвучили під час засідання Конгресу, через тиждень очікується вихід на плато захворюваності.

Заробітна плана медикам

Володимир Зеленський наголосив на неприйнятності затримок виплати медикам зарплат: «З наступного року наші медпрацівники отримуватимуть мінімум тринадцять з половиною тисяч, а лікарі – мінімум двадцять тисяч гривень… Але прошу звернути увагу на те, щоб усе ж таки жодних затримок з нашого боку… Я розумію, що вони невеликі, не по всій території України, однак не може бути затримок щодо заробітних плат наших лікарів».

Опалювальний сезон - 2021

Зеленський нагадав про підписаний раніше меморандум з місцевою владою про збереження тарифів на рівні минулого року. 

Окрім того, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що запасів газу в українських сховищах достатньо для спокійного проходження опалювального сезону.

"Хочу запевнити, що і поїздки до регіонів наші демонструють, і статистика демонструє 100% готовність до опалювального сезону в Україні. У нас понад 18,5 млрд кубів газу в наших сховищах, чого абсолютно достатньо для спокійного проходження опалювального сезону цього року", - розповів Шмигаль.

«Ноосфера» та «Борис Олександров»

На Одеському морвокзалі відбулася церемонія перейменування науково-дослідних суден криголама James Clark Ross, який став «Ноосферою» та Belgica, яку назвали на честь директора Інституту морської біології Національної академії наук Бориса Олександрова.

Професор Олександров – покійний директор Інституту морської біології Національної академії наук України, член-кореспондент НАН. Він загинув у пожежі, яка майже повністю знищила будівлю інституту на початку грудня 2019 року.

Зазначимо, що іменем професора вже назвали мис, що називався «Камчатський ріжок» - таке рішення ухвалила Науково-технічна рада Національного природного парку «Тузловські лимани».

Володимир Зеленський також повідомив про передачу криголама вченим антарктичної станції "Академік Вернадський". "Сьогодні Україна почала відновлювати свій науковий флот. Це хороша новина, і це одна з причин, чому ми зібралися на морвокзалі", - сказав він.

Вітрильник «Дружба»

Вітрильний фрегат «Дружба», що стоїть у порту Одеси, відремонтують та передадуть інституту військово-морських сил Одеської морської академії. Глава держави зазначив, що таким чином курсанти матимуть змогу виходити на ньому на морську практику.

Також, за словами Зеленського, Україна планує відновити флот наукових суден, досягнувши рівня 36 одиниць, включаючи 12 океанських.

Більше світлин візиту президента до Одеси можна побачити у фотогалереї.

Фото: Офіс Президента України, ІзбірКом

Поділитися