24 травня 2021 р. 10:39

З фракції "Слуга народу" виключили нардепа через зустріч із Лукашенко

З фракції  "Слуга народу" виключили нардепа через зустріч із Лукашенко

Депутатська фракція "Слуга народу" виключила зі свого складу народного депутата Євгена Шевченка.

Про це повідомив нардеп Віталій Безгін з тієї ж фракції.

Як повідомлялося, народний депутат від "Слуги народу" Євген Шевченко 20 квітня провів у Мінську зустріч з Олександром Лукашенком, якого ЄС і США не визнають законно обраним президентом Білорусі. Заступник глави фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що поїздка була власною ініціативою Євгена, а представники партії вимагатимуть пояснень цього вчинку.

23 травня на засіданні фракції "Слуга народу" було ухвалено рішення провести голосування через збір підписів стосовно подальшого перебування депутата Євгена Шевченка у складі фракції.

Того ж дня, використовуючи винищувач, влада Білорусі змусила літак авіакомпанії Ryanair рейсу FR4978 Афіни-Вільнюс сісти в Мінську. З борту КДБ зняв співзасновника найбільшого опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Йому загрожує як мінімум максимальний термін ув'язнення, сам він не виключає смертної кари.

Сполучені Штати Америки виступили за якнайшвидше засідання ради Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), а європейські лідери назвали примусове приземлення літака Ryanair в аеропорту Мінська актом державного тероризму і заявили про загрозу міжнародної авіації з боку білоруського режиму.

Нагадаємо, українські парламентарі під час засідання 15 вересня 2020 року затвердили постанову про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь, в якій йдеться про те, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними

У виборах в Білорусі 9 серпня 2020 року брали участь п'ятеро кандидатів (О. Лукашенко, С. Тихановська, А. Канопацька, А. Дмитрієв та С. Черечень). ЦВК відмовила в реєстрації Віктору Бабарико, Валерію Цепкало, Юрію Ганцевичу, Володимиру Непомнящих, Ользі Ковальковій та Миколі Козлову, також було зменшено кількість спостерігачів, допущених до виборів. При цьому більшість зареєстрованих спостерігачів були представниками Лукашенка. ПАРЄ, ОБСЄ і Парламентська асамблея ОБСЄ не направляли спостерігачів на вибори. 

Нагадаємо також, що Мінськ шукає нові транспортні можливості для експорту продукції білоруських підприємств, повідомляє міністерство транспорту і комунікацій Білорусі.  Тож Білоруське морське пароплавство готове створити логістичний ланцюг "річка-море"  і доставляти відповідну продукцію з міста Мазир, що на Прип'яті, через Одеський порт і сербське Смедерево у Європу. 

Поділитися