04 липня 2021 р. 15:15

Володимир Зеленський взяв участь у святкуванні Дня ВМС в Одесі (оновлено)

Володимир Зеленський взяв участь у святкуванні Дня ВМС в Одесі (оновлено)

Під час робочої поїздки на Одещину Президент України Володимир Зеленський взяв участь в заходах з нагоди Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України, які відбулися на Одеському морському вокзалі. Про це поінформував офіційний сайт Глави держави.

Урочисті заходи розпочалися з хвилини мовчання – вшанування пам’яті військових моряків, які захистили Батьківщину ціною власного життя.

«Сила національного флоту разом з іншими військами України є опорою для нашої дипломатії на шляху до відновлення миру й територіальної цілісності України», – наголосив Володимир Зеленський.

За його словами, в умовах російської збройної агресії боєздатні Військово-Морські Сили є однією з найголовніших складових обороноздатності та безпеки України й важливим чинником воєнно-політичної реальності в Чорноморському регіоні.

Володимир Зеленський акцентував увагу на тому, що військово-морська база «Схід» у Бердянську на північно-західному узбережжі Азовського моря нарощує спроможності й активно розбудовує свою інфраструктуру, а склад ВМС на Азові посилений ще двома бойовими катерами.

Крім того, в порту Південний на Чорноморському узбережжі формується інфраструктура для базування патрульних катерів, розгорнуто управління дивізіону кораблів, базуються два катери типу Island. Також очікується поповнення – щонайменше три катери, які зараз проходять модернізацію у США.

«Наступного року американська сторона розпочне передачу Україні швидкісних бойових катерів «Марк-6», – повідомив Президент.

Також, за його словами, відповідно до підписаного у 2020 році Меморандуму про співпрацю між Україною та Великою Британією невдовзі український флот підсилять протимінні кораблі й сучасні ракетні катери. Крім того, в Туреччині закладений перший корпус сучасного корвета для ВМС України. Корабель буде добудований на українській верфі до кінця 2023 року, додав Президент.

Володимир Зеленський наголосив, що навчання «Сі Бриз – 2021» демонструють єдність у протистоянні воєнним загрозам, що посилюються в Чорноморському регіоні через його мілітаризацію та агресивні дії Російської Федерації.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін у своєму виступі зазначила, що навчання «Сі Бриз» є проявом співпраці в галузі морської безпеки України, США та 32 інших країн-учасників.

Дипломатка розповіла, що минулого тижня побувала в Бердянську на відкритті нового пункту базування для дивізіону швидкого реагування морської служби охорони України. Вона також нагадала, що в Очакові Миколаївської області будівельні батальйони Військово-Морських Сил США звели оперативні, допоміжні й ремонтні споруди для українського флоту і працюють над підвищенням якості інфраструктури на цій базі.

З нагоди Дня ВМС України Володимир Зеленський вручив державні нагороди військовим морякам.

Також Глава держави піднявся на борт патрульного катера «Слов'янськ» і під час переходу переглянув демонстраційний проліт повітряної колони за участю гелікоптерів Мі-1 та Мі-8, літаків Ан-26 та Су-25 Збройних Сил України, а також конвертопланів Bell V-22 Osprey морської піхоти США. Крім того, на борту катера Володимир Зеленський взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих моряків.

Володимир Зеленський відвідав есмінець «Росс» Військо-Морських Сил США, який бере участь у міжнародних військово-морських навчаннях «Сі Бриз – 2021». На борту корабля Президент України поспілкувався з командувачем 6-го флоту Військово-Морських Сил США віце-адміралом Юджином Блеком.

Світлини урочистих заходів з нагоди Дня ВМС за участю Президента України можна подивитися у нашій фотогалереї

Нагадаємо, в Практичній гавані Одеського порту відкрили меморіал на честь загиблих моряків.

28 червня в Одесі за участі представників майже 30-ти країн-учасників проведено урочисту церемонію відкриття українсько-американського навчання "Сі Бриз - 2021".

Цього року навчання серії "Сі Бриз" є наймасштабнішими, про що свідчить рекордна кількість держав-учасниць. Вони триватимуть з 28 червня по 10 липня в місті Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших районах нашої країни. В "Сі Бризі" беруть участь близько 30 кораблів, катерів та суден, понад 30 літаків і вертольотів, до 5 тисяч особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки. 

Сполучені Штати Америки виділили 12 мільйонів доларів на будівництво нового пункту базування корабельно-катерного складу Морської охорони в Одесі.

У США триває посилений курс підготовки двох екіпажів патрульних катерів типу «Айленд».

Фото: офіційний сайт Президента України

Поділитися