02 березня 2021 р. 11:30

У Верховній Раді запрацювала «протикнопкодавна» сенсорна кнопка

У Верховній Раді запрацювала «протикнопкодавна» сенсорна кнопка

Сенсорна кнопка на пульті для голосування у Верховній Раді України, яка має не дозволити нардепам голосувати з чужого робочого місця, запрацювала відсьогодні 2 березня.

Про це повідомив спікер парламенту Дмитро Розумков.

Голосування відтепер виглядатиме так: депутат натискає сенсорну кнопку, а потім звичайні («за», «проти», «утримався»), проте, поки не закінчиться голосування він має тримати пальця на сенсорній кнопці і відпускати її не можна. Зроблено все так, що депутат має використовувати для голосування обідві руки. 

Також у Верховній Раді встановлять камери відеоспостереження. Їх обіцяють ввести в дію незабаром.

«Ще один важливий аспект — це аспект, пов'язаний з реформою Верховної Ради. А саме ця реформа пов'язана з тим, щоб виключити питання кнопкодавства. Ми багато про це говорили. Щось вже зроблено, щось доробляється і деякі аспекти будуть впроваджені цього тижня. Наприклад, я знаю, що будуть встановлені вже камери, скоро вони запрацюють», — сказав Разумков.

Зазначимо, що ініціативу непогано було б розповсюдити й на місцеві ради, тому що в травні за результатами моніторингу роботи депутатів протягом всіх чотирьох років повноважень, в Одеській обласній організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» констатували, що практика неперсонального голосування в Одеській міській раді стала прикрою нормою

Нагадаємо, у грудні минулого року спікер Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що після випадків кнопкодавства він поставить камери спостереження у віддалених куточках сесійної зали, щоб фіксувати неособисте голосування. Це сталося після скандалу із призначенням міністра освіти Сергія Шкарлета.

Нагадаємо також, що аналітики руху ЧЕСНО виділили 15 народних депутатів, що голосували в парламенті за своїх колег. Зокрема ці народні обранці «кнопкодавів» 45 разів за час роботи Верховної Ради 9-го скликання в 2019 році. «Кнопкодавів» зафіксували під час голосувань за вісім законопроєктів, а також за процедурні рішення і при реєстрації на пленарні засідання.

Поділитися