26 серпня 2021 р. 12:40

Суд зупинив повернення комуністичних назв вулицям Одеси

Суд зупинив повернення комуністичних назв вулицям Одеси

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов стосовно скасування розпорядження міського голови Одеси Геннадія Труханова «Про скликання громадських слухань щодо обговорення питань про повернення деяким об’єктам топоніміки у місті Одеси попередніх назв». 

Про це повідомила депутатка Одеської міської ради Жанна Мандриченко.

Йдеться про проспект Небесної Сотні та вулицю Інглезі, яким хотіли повернути попередні назви. З 2015 року в Україні діє Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", який забороняє називати вулиці українських міст іменами радянських діячів, політиків тощо.

Підготовче засідання за цим позовом відбулося у травні 2021 року. 

В лютому Одеський муніципалітет обіцяв врахувати пропозиції, надані містянами під час електронного голосування та онлайн-слухань щодо повернення старих назв проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі.

В мерії зазначили, що 4 лютого завершилося обговорення цього питання у формі електронної консультації на платформі «Соціально активний громадянин».

Громадські слухання з приводу зміни назв проспекту Небесної сотні та вулиці Інглезі, які організував муніципалітет, завершилися нічим.

Одеський міський голова Геннадій Труханов підписав розпорядження про внесення змін до свого розпорядження від 14 вересня 2020 року «Про скликання громадських слухань щодо обговорення питань про повернення деяким об’єктам топоніміки у місті Одесі попередніх назв». 

Проспект Небесної Сотні, за планами мерії, знову має називатися проспектом Маршала Жукова, а вулиця Інглезі - 25-ї Чапаєвської Дивізії.

В 2016 році мерія робила спроби скасувати перейменування вулиць. Згодом громадські слухання з обговорення проєкту рішення Одеської міськради про перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території міста Одеси, були оголошені такими, що не відбулися.

Раніше громадські слухання щодо перейменування топонімічних об'єктів міста Одеси, ініційовані муніципалітетом, 26 серпня минулого року, були зірвані.

До того ряд одеських вулиць було перейменовано розпорядженням голови обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі.

Кабінет Міністрів України послабив карантинні обмеження в Україні - тепер дозволено проведення масових освітніх та професійних заходів, але з обмеженнями.

Поділитися