10 вересня 2021 р. 10:59

Польща запропонувала допомогу в дослідженні поховань репресованих під Одесою

Польща запропонувала допомогу в дослідженні поховань репресованих під Одесою

Польські експерти можуть долучитися до українських у рамках дослідження останків у місці виявлення масових захоронень жертв війни та політичних репресій, похованих в районі 6-го км Овідіопольської дороги поблизу Одеси.

Про це під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем у межах XXX Економічного форуму у польському Карпачі (південний захід РП) сказав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає "Укрінформ".

"Нещодавно виявлено поховання під Одесою, де НКВС, радянські комуністи, вбивали українців і поляків та людей інших національностей. Там ми можемо дуже швидко спільно розпочати роботу", - зазначив Моравецький.

Він додав, що у польсько-українських відносинах є складні питання, які мають бути з'ясовані.

На переконання глави польського уряду, Україна має дозволити ексгумації польських жертв на території країни, а також з'ясувати усі спірні питання, що стосуються Волинської трагедії.

Як повідомляв раніше ІзбірКом, археологи відшукали 29 могильників - окремих ям, де були поховані розстріляні одесити - жертви комуністичного терору.

Напочатку серпня фахівці Інституту національної пам'яті, археологи, волонтери, громадські організації, що спеціалізуються на пошукових роботах на місці поховання жертв політичних репресій 1938-1941 років, знайшли на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги перші рештки загиблих.

В липні Міністерство культури та інформаційної політики України надало дозвіл на проведення польових досліджень на місці поховання жертв політичних репресій 1938-1941 років.

Раніше одеський історик знайшов документи щодо масових розстрілів на Овідіопольській дорозі.

Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій рекомендувала Одеській міській раді утриматись від надання дозволів на проведення земляних та будівельних робіт на ділянці, де можуть бути масові поховання жертв політичних репресій в районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги.

Комісія порекомендувала продовжити пошуки поховань на цій території та відшукати матеріали досліджень, які проводилися у 2008 році.

Справа в тому, що в муніципалітеті розглядають можливість перенесення гаражів, розташованих біля місця масових розстрілів, що проводили на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги у 30-х роках минулого сторіччя. Наразі там проводяться дослідження силами краєзнавців та істориків. 

Раніше Інститут національної пам'яті звернувся до міської ради з проханням провести тут дослідження. 

Поділитися