20 травня 2021 р. 17:15

Один відсоток шансу на мир, конституція Пилипа Орлика, реєстр олігархів та сором за тих, хто поруч: топ тем пресконференції Президента України

Один відсоток шансу на мир, конституція Пилипа Орлика, реєстр олігархів та сором за тих, хто поруч: топ тем пресконференції Президента України

Сьогодні, 20 травня, Президент України Володимир Зеленський дав пресконференцію для вітчизняних та іноземних ЗМІ. Вона відбулася на території державного підприємства "Антонов" поруч з недобудованим літаком "Мрія" і тривала близько трьох годин. Перед початком заходу біля заводу пройшла акція протесту, яку організувала "Демократична сокира".  Пропонуємо головні теми за версією Ізбіркома. 

Тридцятиріччя Незалежності

Володимир Зеленський анонсував яскраве свято "з елементами децентралізації" до ювілею держави. Великий військовий парад відбудеться в Києві. Крім того, запланована водна частина святкувань - на Дніпрі та на Чорному морі, в Одесі. В кожному обласному центрі піднімуть великі державні прапори, які залишаться там і після свят. В столиці також відбудеться концерт видатних українців, які зараз працюють за кордоном. А також виступ українських зірок шоу-бізнесу. 

До Києва привезуть конституцію Пилипа Орлика, яку зможуть побачити усі бажаючі.

Донбас

Протистояння з Росією, на думку президента - це шахова партія, в якій Україна з самого початку не мала половини фігур.

Питання миру на 99 відсотків залежить від Москви. Зараз керівництво нашої держави використовує цей один відсоток, щоб зупинити війну. Німеччина та Франція з Україною розробили спеціальні кластери для досягнення миру, але Росія опирається. Нормандський формат був заморожений через коронавірус, зате у ТКГ нарешті вдалося домовитися про відкриття деяких пунктів пропуску. 

Вибори до Держдуми на окупованому Донбасі - перший крок до анексії.

Загроза ескалації нікуди не поділася, тільки в ОРДЛО 35 тисяч озброєних терористів. 

Одночасно треба відновлювати зруйноване, створювати умови для інвесторів. Тому глава держави часто відвідує Донбас разом з іноземними гостями та послами дружніх країн.

Володимир Зеленський готовий винести на загальнодержавний референдум питання по Донбасу, але не розкрив його зміст. 

Крим

23 серпня у Києві відбудеться презентація "Кримської платформи". Президент повідомив, що у ній зголосилися взяти участь представники близько 30 країн, голови церков. В рамках заходу відбудеться саміт перших леді глав держав, що приїдуть в Україну.

Це буде не просто декларативна зустріч - до підписання готуються важливі документи, зазначив Зеленський. Буде відкрито постійно діючий офіс "Кримської платформи", який намагатиметься вирішувати проблеми українців на окупованих територіях. 

Готується закон про права корінного населення Криму. 

Олігархи

Наступного тижня, анонсував президент, з’явиться законопроєкт про деолігархізацію. Як відомо, РНБО нарахувала 13 олігархів. У законі, якщо він набуде чинності, пропишуть ознаки таких персонажів, а саме: вплив на медіа, вплив на політикум (фінансування партій) та певна сума активів. Олігарх, заявив глава держави, не зможе бути народним депутатом, хоча, зауважимо, в Конституції такої норми поки що нема. 

Буде створений спеціальний реєстр олігархів. На думку Зеленського, якщо людина туди потрапить, на неї чекають суттєві втрати через репутаційні ризики - здебільшого в  іноземних країнах, де є статки багатія. 

Володимир Зеленський порадив журналістам не рахувати, скільки разів його помічники та він сам зустрічалися з олігархами та їх підлеглими, а дивитися на результати. Такі, як арешт Медведчука та втрата активів Коломойським. До речі, в новому законі має з’явитися вимога звітів через зустрічі держслужбовців з олігархами. 

Президент відмовився назвати прізвища олігархів. 

Кадри

Прем’єр-міністр Шмигаль вже не міг працювати зі Степановим, атмосфера в уряді через це була зіпсована, і президент, за його словами, погодився на звільнення міністра охорони здоров’я. До Криклія претензій менше, він залишиться у команді, але поступився місцем голові Укравтодору Кубракову, який показав позитивний результат у "Великому будівництві". Від нового міністра чекають розвитку авіаперевезень і реформування майже збанкрутілої Укрзалізниці. 

Ексміністр економіки Петрашко відповідатиме за важливу реформу - земельну. Його наступника Любченка президент похвалив і назвав професіоналом. А Коболєв, довівши "Нафтогаз" до мільярдних збитків, тепер, після свого звільнення, через впливові масмедіа веде кампанію проти дій влади, зазначив очільник держави. 

Відповідаючи на запитання, чи не соромно іноді Зеленському за деяких персонажів з оточення, він зізнався, що буває соромно. Зокрема, за нардепа Тищенка, який в певних ситуаціях "неправий". Водночас глава держави засипав компліментами Василя Вірастюка, який бере участь у скандальному процесі довиборів у Верховну Раду від партії "Слуга народу".

Вакцинація

Об’єктивні дані про те, що Україна є одним з аутсайдерів щодо темпів вакцинації населення від COVID-19, не вразили Володимира Зеленського. Він нагадав журналістам, що ми не є членом ЄС і НАТО, не маємо такого впливу, тому не могли розраховувати на першочергове отримання вакцини. 

В той же час він подякував індійським партнерам, які в розпал коронакризи зробили суттєві поставки COVISHIELD в Україну. При цьому глава держави поскаржився на телеканали Медведчука, які лили бруд на цей препарат і вихваляли російську вакцину. Президент публічно зробив щеплення, щоб довести індійським друзям - їх вакцині довіряють. 

США

Враження, що от приїхав Держсекретар США Блінкен і дав якісь вказівки керівництву України, після чого воно швидесенько почало діяти (відкрило кримінальну справу проти Медведчука, підготувало закон проти олігархів тощо), Володимир Зеленський назвав вигадкою. Мовляв, то раніше "великий дядька" керував нашою державою, а тепер ні. 

При цьому він бачить певні ризики від зустрічі Байдена та Путіна. Але не в тому. що за нас щось вирішать - президент впевнений, що Вашингтон почув чітку позицію України: нічого не вирішувати по нас без нас. Непокоїть главу держави можливе послаблення санкцій проти компаній, пов’язаних з будівництвом "Північного потоку - 2".

Щодо ролі американців у врегулюванні ситуації на Сході України, Володимир Зеленський висловився за підключення США до нормандського формату. 

Порошенко

П’ятий президент України, за словами Володимира Зеленського, дуже хотів з ним зустрітися особисто, але не вийшло, і жодних таємних домовленостей щодо недоторканності Петра Олексійовича немає. Глава держави впевнений, що його попередник зробив чимало поганих речей за часів президентства. 

Сам Зеленський назвав своє обрання на вищу посаду вироком для Порошенка

Журналісти

Представники ЗМІ нагадали главі держави про справу Шеремета і дивну ситуацію, яка склалася з розслідуванням вбивства журналіста. Коментуючи той факт, що обвинувачений Антоненко провів 500 діб за гратами, а тепер відпущений під домашній арешт, президент запевнив: якщо Антоненка виправдають, на Арсена Авакова (він робив надто гучні заяви) чекає серйозна розмова. З можливими наслідками. 

При цьому глава держави продемонстрував кореспондентові телеканалу "Наш" частину особистого листування з іншою підозрюваною у справі Шеремета - Яною Дугар. Цим він хотів запевнити присутніх, що в нього немає неупередженого ставлення до обвинувачених. 

Володимир Зеленський також заявив, що не знає, хто вбивця. Тому що винуватець однозначно був би затриманий. Глава держави додав, що за час його президентства жоден працівник ЗМІ не загинув. Але, вірогідно, він забув про черкаського журналіста Комарова, який помер у червні 2019-го після жорстокого побиття.

 

Поділитися