11 березня 2021 р. 17:21

Нацкомісія звинуватила нардепа Гончаренка у лобіюванні інтересів компанії Ахметова

Нацкомісія звинуватила нардепа Гончаренка у лобіюванні інтересів компанії Ахметова

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) наклав максимально можливі штрафні санкції на АТ «ДТЕК Західенерго», АТ «ДТЕК Дніпроенерго» та ТОВ «ДТЕК Східенерго».

Як зазначили у пресслужбі регулятора, підставою позапланових перевірок зазначених ліцензіатів є недотримання вимог законодавства щодо критичного стану забезпечення паливом, а саме, обов’язку виробників, які виробляють електричну енергію з використанням вуглеводнів, мати необхідні резерви відповідного палива з метою забезпечення безпеки постачання електричної енергії.

За результатами перевірок на підрозділи ДТЕК було накладено штраф у розмірі по 1 млн 700 тис. грн.

«Такі кричущі порушення, що призвели до ситуації, коли вся країна опинилась під ризиком відключення від електропостачання, заслуговують на найсуворіші штрафні санкції. Втім, ми сьогодні накладаємо на ці компанії максимальний штраф, а перед законодавцями ми ініціюватимемо питання щодо збільшення розміру штрафів у подібних ситуаціях», - заявив під час засідання голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Він також відзначив нездоровий лобізм інтересів компанії ДТЕК з боку народних депутатів України, які брали участь в інформаційних кампаніях проти органів державної влади до та під час проведення перевірок згаданих підприємств:

Людмили Буймістр,

Олексія Кучеренка,

Михайла Волинця,

Валентина Наливайченка,

Олексія Гончаренка.

«Матеріали перевірок зазначених компаній ДТЕК ми направляємо до Антимонопольного комітету України, а також до Міненерго та Держенергонагляду для проведення перевірки технічного стану обладнання компаній, надання оцінки щодо причин, які призвели до технологічних відмов обладнання та відповідних організаційних висновків. Крім того, така поведінка виробників електричної енергії становить загрозу не лише енергетичній, а й національній безпеці країни, тому матеріали перевірки будуть направлені також до Ради національної безпеки і оборони України, а також до правоохоронних органів для відповідного реагування», - наголосив голова НКРЕКП.

Депутат Олексій Гончаренко зазначив у коментарі ІзбірКому, що хотів б аби регулятор роблячи такі заяви оперував фактами. 

«Хотілося б, що коли робляться такі заяви, вони підкріплялися якимось фактами. Я співголова МФО "Чиста енергія-здорове довкілля" у підтримку альтернативної енергетики це моя принципова позиція, бо я вважаю, що альтернативні джерела енергії - майбутнє країни. Якщо там 14% потужностей належать ДТЕК, то що мені із цим зробити? Інші 86% - інвестори зі всього світу та й з України також», - зазначив нардеп. 

Нагадаємо, в квітні 2019 року Антимонопольний комітет дозволив компанії ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» на придбання в «VS Energy» акцій «Київобленерго» і «Одесаобленерго» в розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах. 

До того Фонд держмайна України зняв з аукціону пакет акцій ВАТ «Одесаобленерго», який планував продати 20 березня.

На початку жовтня 2017 року Фонд держмайна почав повторну процедуру приватизації 25% акцій компаній «Одесаобленерго», «Сумиобленерго» і «Донбасенерго».

У серпні 2017 року ФДМ продав 25% акцій енергогенеруючої компанії «ДТЕК Дніпроенерго» (Запоріжжя), 25% акцій енергопостачальної компанії «ДТЕК Дніпрообленерго» (Дніпро), 25% акцій енергопостачальної компанії «ДТЕК Донецькобленерго», 25% акцій енергогенеруючої компанії «ДТЕК Західенерго» і 25% акцій енергокомпанії «Київенерго» компанії Ornex, яка входить в групу System Capital Management (SCM) за 3,05 млрд гривень.

Поділитися