08 липня 2021 р. 18:46

Кожен другий українець вважає Російську Федерацію винною у війні на Донбасі

Кожен другий українець вважає Російську Федерацію винною у війні на Донбасі

Кожен другий українець відповідальною за початок війни на Донбасі називає Російську Федерацію, а кожен третій – особисто Путіна.

Такі результати соціологічного дослідження «Всеукраїнський омнібус», проведеного дослідницькою компанією «Active Group» у червні 2021 року.

Відповідаючи на запитання «Як ви вважаєте, хто відповідальний за початок війни на Донбасі?», 51% респондентів назвали Російську Федерацію, 35,5% – Путіна, 10,8% опитаних назвали колишнього президента Порошенка, 9,6% – Майдан, по 5,4% – США та ЄС, 3% – НАТО, 1% – особисто Турчинова. Не визначилися з відповіддю 9,6% опитаних, а 1,5% обрали відповідь «Інше».

У порівнянні з минулорічним червневим опитуванням, цьогоріч на 9,4% зросла кількість тих, хто вважає Росію відповідальною за початок війни на Донбасі, майже удвічі (з 18,2% до 10,8%) зменшилася кількість респондентів, які покладають відповідальність особисто на Порошенка і з 10,2% до 1% зменшалася кількість тих, хто відповідальним вважає особисто Турчинова.

Щодо запитання «Чи достатньо нинішня влада робить для завершення війни?», то 16,5% відповіли «вони роблять усе, що можливо за нинішніх умов», ще 31% – «роблять, але недостатньо». Натомість 13,8% респондентів відповіли, що нинішня влада нічого не робить для завершення війни, а 17,5% опитаних вважають, що нинішня влада навпаки – лише затягує війну. Кожен п’ятий опитаний (21,2%) не зміг відповісти на поставлене запитання.

У червні 2020 року на таке ж запитання 6,3% респондентів відповіли, що влада робить усе можливе для завершення війни, це на 10,2% менше ніж зараз. Минулого року було на 16,2% більше респондентів, які вважали, що влада нічого не робить для  завершення війни. Отже, протягом року оцінка дій влади щодо завершення війни на Донбасі значно покращилася.

Також респондентів запитали, між ким і ким відбувається війна на Донбасі. Більше половини українців (52%) відповіли, що між Росією і Україною, 18,5% – між Україною і «Л/ДНР», 10,6% сказали, що відбувається громадянська війна (внутрішній конфлікт), а 9,9% – що війна відбувається між Росією і США/НАТО/ЕС. Не визначилися з відповіддю 9,1% опитаних.

Якщо порівняти результати з минулорічними відповідями на таке ж запитання, то серед тих респондентів, хто визначився з відповіддю, значно зросла кількість тих (з 3,2% до 20,3%), хто вважає, що війна відбувається між Україною і «Л/ДНР». У той же час кількість тих, хто відповів, що війна йде між Україною і Росією, зменшилася на 9,2%.

Нагадаємо, менше половини громадян (43,4%) читали конституцію України або окремі її положення, а змін до основного закону вимагають 65% опитаних. 

Майже кожен другий українець підтримує ідею проведення дострокових виборів президента України та народних депутатів України. 

Понад третина громадян (38,8%) вже скористались безвізовим режимом з країнами Європейського союзу хоча б один раз.

Поділитися