16 червня 2021 р. 19:27

Екскерівниця Одеської обладміністрації увійшла до лав «розкольників» фракції «Голос»

Екскерівниця Одеської обладміністрації увійшла до лав «розкольників» фракції «Голос»

Фракція «Голос» у Верховній Раді України розкололася навпіл - з її складу вийшли 10 депутатів та створили власне об'єднання «Справедливість».

Про це на своїй сторінці у Facebook, повідомила народна депутатка Олександра Устінова, яка також увійшла до нового об'єднання.

Вона також зазначила, що членами нової групи стали: Соломія Бобровська (виконувала обов'язки голови Одеської ОДА після звільнення Міхєїла Саакашвілі. - Ред.), Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталя Піпа, Ольга Стефанишина, Володимир Цабаль, Андрій Шараскін та Ярослав Юрчишин.

«Ми висловили недовіру керівнику фракціі Ярославу Железняку за порушення закону і те, що відмовляється збирати фракцію, а також вимагаємо виключення Кіри Рудик за більш ніж 60% прогулів голосувань. В програмі «Голосу» чітко зазначалося, що ми виключатимемо депутатів, які прогулюють більше половини засідань. Маємо виконувати обіцянки, дані виборцям», - зазначила Олександра Устінова. 

Свої дії депутати нового політичного об'єднання пояснили незадоволенням тим, що їх однофракційники голосували за «русифікацію, коли обіцяли захищати українську культуру».

В партії «Голос» офіційно прокоментували такі дії нардепів наступним чином: «Законодавство прямо передбачає можливість депутата вийти з фракції. Тільки позафракційні депутати мають право створювати депутатські групи. Але створення груп в межах депутатської фракції прямо суперечить статтям 58-60 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України». Ми поважаємо колег в їхньому бажанні мати альтернативну точку зору, але вона не може суперечити і порушувати закон.

Крім того, ми глибоко переконані, що всі питання внутрішнього партійного життя будь-якої партії, в тому числі партії «Голос», мають вирішуватись відповідно до правил та процедур партії. Для цього існують органи управління, такі як з'їзд та політична рада. Політична рада партії «Голос» розгляне заяву частини фракції «Голос» у Верховній Раді та дасть їй оцінку».

Поділитися