26 жовтня 2021 р. 14:43

Апеляційний суд Амстердама вирішив, що «скіфське золото» треба віддати Україні

Апеляційний суд Амстердама вирішив, що «скіфське золото» треба віддати Україні

Апеляційний суд Амстердама ухвалив повернути Україні колекцію золота скіфів із музеїв анексованого Криму, яка зараз перебуває у Нідерландах.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський

"Скіфське золото" повернеться до України. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо "скіфське золото", а потім і Крим", - написав він у Twitter.

Проте, як повідомив Reuters,  Росія може подати касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів, щоб виконання рішення про передачу золота Україні було припинено.

Йдеться про колекцію з 565 музейних експонатів, наданих: «Центральним музеєм Тавриди», «Керченським історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» та «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона лютого 2014 року до 28 травня 2014 року у рамках виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

У 2016 році Окружний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив рішення щодо повернення Амстердамським археологічним музеєм Алларда Пірсона на територію України експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі».

Суд ухвалив таке рішення визнаючи правомірними вимоги української сторони відповідно до чинного міжнародного та українського законодавства. Згідно із законом, всі музейні експонати, які включені до виставок, є державною частиною Музейного фонду України і мають бути повернуті до України.

До того Печерський районний суд Києва ухвалив накласти арешт на «скіфське золото», представлене на виставці «Крим — золотий острів у Чорному морі» у Нідерландах. Постанова суду була направлена до Інтерполу з метою забезпечення міжнародного розшуку заарештованого майна.

Після початку тимчасової окупації Криму Російською Федерацією нідерландська сторона, незважаючи на надані гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України.

Контракт, який надавав право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Алларда Пірсона, завершився 13 червня 2014 року, після чого ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України та підлягають поверненню.

У вересні 2014 року 22 одиниці експонатів, представлених на виставці, повернули до України, але 565 залишилися у Нідерландах.

Раніше Росія заявила про свої права на експонати цієї виставки та вимагала їх повернути з Голландії до окупованого Криму.

Поділитися