03 березня 2020 р. 16:28

Намети, наради і тренінги: як нардепи взаємодіяли з виборцями Одещини у січні

Намети, наради і  тренінги: як нардепи взаємодіяли з виборцями Одещини у січні

У рамках проєкту «Інформована взаємодія жителів та народних депутатів Одеської області» Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» продовжує публікацію моніторингових матеріалів про підходи, які використовуються для взаємодії з громадянами щодо проблем виборчого округу всіх 11 народних депутатів, обраних на мажоритарних округах Одеси та області, а також народних депутатів, закріплених за Одеською областю парламентськими фракціями.

Перший моніторинг було проведено за підсумками роботи у грудні, наступний проведено згідно з даними упродовж січня. Він стосується роботи 14 народних депутатів: Олега КолєваАнатолія УрбанськогоОлексія ГончаренкаАнтона КіссеОлексія ЛеоноваСергія КолебошинаСтепана ЧернявськогоОлександра ТкаченкаІгоря ВасильковськогоАртема ДмитрукаОлександра Горенюка та «списочників» Миколи СкорикаАндрія Кожем’якіна та Андрія Костіна (діяльність цього обранця за списками «Слуги народу» вирішили додати до моніторингу цього року).

Моніторинг взаємодії народних депутатів із виборцями щодо проблем виборчого округу здійснювався за понад 30 показниками, при цьому, як і раніше, не вдалося отримати жодної інформації стосовно роботи з виборцями А. Кожем’якіна, а інформація щодо діяльності Степана Чернявського та Олександра Ткаченка отримана з їх сторінок у соціальній мережі Facebook, оскільки на даний час не вдалося встановити контакти з командами цих народних депутатів

За результатами моніторингу встановлено, що з 14 народних депутатів особистий прийом виборців у січні здійснювали дев’ятеро (крім Антона Кіссе, Степана Чернявського, Олександра Ткаченка, Ігоря Васильковського і відповідно Андрія Кожем’якіна). 

Серед тих, хто проводив прийом, левова частка припадає на місто Одесу, де зустрічалися з виборцями всі, крім Сергія Колебошина (він проводив прийом у селищі Овідіополь та селі Нерубайське). Олексій Гончаренко та Анатолій Урбанський, крім Одеси, проводили прийоми на своїх округах – у Подільську, Балті й Саврані (Гончаренко) й Ізмаїлі (Урбанський).

Депутати інформували виборців про дату, час і місце прийому через соціальні мережі (семеро з тих, хто проводив прийом), інформували тих, хто попередньо записувався (п’ятеро обранців) та через друковані ЗМІ, флаєри, оголошення в приміщеннях органів влади (троє).

Щонайменше одинадцять депутатів отримали від виборців колективні звернення. З них двоє – Микола Скорик і Антон Кіссе – повідомили, що вони стосувалися питань створення об’єднаних територіальних громад в Одеській області, Анатолій Урбанський отримав звернення стосовно Трудового кодексу, Олексій Леонов поінформував про звернення щодо валютних кредитів, роботи ЖКСів та інших проблем у сфері житлово-комунального господарства, Олександр Горенюк також зазначив, що звернення стосувалося законопроєктів.  

Традиційно депутати продовжили отримувати звернення стосовно поточних проблем, а не законодавчої сфери. Так, до Олексія Гончаренка звернулися щодо ремонту доріг і заміни вікон у багатоповерхових будинках; до Олега Колєва – стосовно прав мешканців гуртожитків і порушення прав дітей у притулку «Світанок»; до Ігоря Васильковського – щодо встановлення вагових терміналів, ремонту доріг і шкіл, випадків корупції в обласних установах; до Артема Дмитрука – про сферу ЖКГ, проблеми забудови, роботу правоохоронних органів, ремонт дитячого садка; до Андрія Костіна – про можливу спроби захоплення Одеської кіностудії; до Сергія Колебошина – з питань добудови корпусу школи (село Велика Балка), допомоги у прискоренні програми «Безпечне місто» (Велика Балка), щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО/ООС, а представники профспілки порту «Чорноморськ» - щодо незаконного скасування доплат. Крім того, Асоціація підприємців просила С. Колебошина провести парламентські слухання із залученням представників малого та середнього бізнесу та виступили проти закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі». 

Звернення виборці подавали особисто під час прийому, а також електронними засобами та звичайною поштою.

Стосовно публічних зустрічей з громадянами, то їх провели не менше 11 обранців. 

З них щонайменше шестеро проводили неформальні зустрічі з виборцями, двоє – Олексій Гончаренко і Олег Колєв – взяли участь у громадських обговореннях, четверо – Ігор Васильковський, Олексій Гончаренко, Сергій Колебошин, Артем Дмитрук – брали участь у нарадах в облдержадміністрації. Крім того, С. Колебошин проводив зустріч з професійними/галузевими об’єднаннями, Олександр Горенюк брав участь у тренінгах для школярів по протипожежній безпеці, Андрій Костін – в організації роботи експертних груп, Степан Чернявський поводив робочу зустріч з головою Березівської райдержадміністрації, а Артем Дмитрук поінформував, що його команда встановлює намет на вихідних в його виборчому окрузі і таким чином організовує спілкування з громадянами.

Під час цих зустрічей громадяни найчастіше підіймали питання створення ОТГ – не менше 4 разів, медичної реформи, створення госпітальних округів і ремонту медзакладів – двічі, а також ремонту доріг, пожежної безпеки, освіти, кредитів, незаконної забудови тощо.

Під час переважної більшості зустрічей велося документування їх змісту, найчастіше шляхом занотовування найбільш важливих питань помічниками у довільній формі. Під час зустрічі з нардепом А. Костіним учасники ухвалили резолюцію щодо можливих поправок до законопроєкту про суд присяжних.

Упродовж січня жоден нардеп не брав участь у роботі місцевих рад, втім, традиційно у перший місяць року місцеві ради засідань і не проводять.

Так само жоден депутат не брав участь у розгляді місцевими органами державної влади і органами місцевого самоврядування пропозицій та вимог громадян щодо проблем виборчого округу.

Сергій Колебошин проводив прийом громадян спільно з Нерубайським сільським головою.

Один нардеп – Артем Дмитрук - ініціював проведення опитування громадської думки на своєму окрузі. Опитування стосувалося ставлення до ринку землі, миру на Донбасі, хаотичної забудови узбережжя, міської влади та першочергових проблем в окрузі, місті Одесі і в Україні загалом.

Майже всі депутати за результатами розгляду звернень громадян готували депутатські звернення та запити, а в шести випадках проблеми потребували надання правової або матеріальної допомоги. В одному випадку звернення було передано до правоохоронних органів (депутатом А. Кіссе).

Десять нардепів повідомили, що здійснюють попередню класифікацію та аналіз отриманих звернень та повідомлень від громадян. За їх попередньою оцінкою, від 20 до 30% звернень (А. Костін повідомив про 70%) мають не індивідуальний характер, а свідчать про проблеми у виборчому окрузі. Щодо даних нардепа А. Костіна, то це, вочевидь, пов’язано з тим, що він очолює парламентський комітет з питань правової політики.

Переважна більшість обранців зазначила, що результати класифікації та аналізу звернень використовуються ними для ідентифікації системних проблем виборчого округу. Так, О. Гончаренко повідомив про системні проблеми ремонту доріг, освітлення в селах, відсутності аптек і поштових відділень у селах; М. Скорик – про проблему об’єднання громад і створення госпітальних округів, а також створення ринку землі; О. Колєв – про системні проблеми сфери ЖКГ і благоустрою; А. Дмитрук – про незаконну забудову в Одесі і незадовільну робота правоохоронної системи та місцевої влади; А. Костін – про заборгованість з виплати пенсій тимчасово переміщеним особам і врегулювання питань функціонування Верховного Суду і Верховного Суду України; О. Горенюк – про постійні проблеми з функціонуванням ліфтів, каналізацією на Більшовику (мікрорайон Одеси), відсутністю достатньої кількості зелених зон, інфраструктурні проблеми; О. Леонов – про ремонт Палацу спорту, роботу облуправління ДСНС, врегулювання роботи ФОПів, тарифи; І. Васильковський – про проблеми ремонту доріг і функціонування шкіл та дитсадків в окрузі.

Поки що жоден нардеп не проводив публічних звітів перед громадянами, але щонайменше шестеро інформують виборців про свою роботу через ЗМІ, зокрема телебачення.

Всі нардепи (крім А. Кожем’якіна) інформують про свою діяльність через інтернет (сайти або соціальні медіа), причому троє роблять це щодня (О. Гончаренко, О. Колєв і М. Скорик), решта – кілька разів на тиждень або на місяць. Переважно депутати пишуть про свою роботу у Верховній Раді, про плани та дії щодо вирішення системних проблем виборчого округу, про зміст поданих ними звернень/запитів тощо.

Десять обранців повідомили, що надавали громадянам та їх об'єднанням, які особисто зверталися до них, персональні відповіді щодо звернень.  

Підготовку матеріалу здійснено в межах проєкту Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» «Інформована взаємодія жителів та народних депутатів Одеської області – запорука демократичного представництва», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа

 

Поділитися