25 квітня 2020 р. 15:17

Леонов - голова, Кива - його заступник: у Раді зареєстрували проєкт постанови про створення ТСК щодо розслідування злочинів Труханова

Леонов - голова, Кива - його заступник: у Раді зареєстрували проєкт постанови про створення ТСК щодо розслідування злочинів Труханова

У Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала проєкт постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення Конституції України та законів України Одеським міським головою Трухановим Г.Л., вчинення ним злочинів та корупційних правопорушень, а також неналежного виконання правоохоронними органами своїх обов'язків щодо розслідування злочинів та притягнення Одеського міського голови Труханова Г.Л. до кримінальної та адміністративної відповідальності.

Відповідний документ опублікований на сайті парламенту.

Серед авторів проєкту є нардепи-одесити: Олексій Леонов, Олег Колєв, Артем Дмитрук та Олександр Горенюк, всі входять до фракції "Слуга народу".

Автори документу вважають, що необхідно створити Тимчасову слідчу комісію (ТСК), яка має розслідувати можливі факти протиправних дій Одеського міського голови Геннадія Труханова при використанні бюджетних коштів, розпорядженні комунальним майном, вилучення із власності держави майна, яке має стратегічне значення для держави. Також пропонується розслідувати порушення антикорупційного законодавства та невжиття заходів для недопущення конфлікту інтересів; невжиття заходів для забезпечення утримання дитячих та інших комунальних закладів у належному для безпеки життя та здоров’я стані, внаслідок чого спричинено загибель людей; перевищення мером Одеси наданих законом повноважень з кадрових питань; ефективність виконання відповідальними правоохоронними органами своїх обов'язків щодо розслідування зареєстрованих кримінальних проваджень за фактами скоєних Одеським міським головою Трухановим злочинів, та відшкодування завданих збитків. 

"Незважаючи на те, що за фактами скоєних Одеським міським головою корупційних злочинів Національним антикорупційним бюро України, іншими правоохоронними органами розслідуються кримінальні провадження, частина яких вже перебуває на розгляді Вищого антикорупційного суду України з обвинувальними висновками, в порушення вимог ч.5 ст.65 Закону України «Про запобігання корупції» Труханова Г.Л. не відсторонено від виконання повноважень на посаді міського голови.

Більша частина зареєстрованих стосовно Труханова Г.Л.  кримінальних проваджень в порушення вимог ст. 219 КПК України розслідуються роками, передбачених законом заходів для завершення досудового розслідування  та відшкодування територіальній громаді збитків не вживається.

Враховуючи системний характер протиправної діяльності, Верховна Рада України зобов’язана виконати свою контрольну функцію й розібратися з реальними причинами, та надати всебічну допомогу у розслідуванні даних справ і притягненні винних до відповідальності шляхом створення Тимчасової слідчої комісії", - йдеться у тексті пояснювальної записки до документу.

Головою комісії пропонують призначити нардепа Олексія Леонова, а його заступником - Іллю Киву ("Опозиційна платформа-За життя"). Також до складу комісії планують ввести трьох нардепів-одеситів Олега Колєва, Артема Дмитрука, Олександра Горенюка та їхнього колегу з фракції "Слуга народу" Андрія Холодова.

Результати своєї роботи комісія має предоставити не пізніше, ніж через шість місяців після створення.

Нагадаємо, на початку березня поточного року народний депутат Олексій Леонов ініціював створення парламентської комісії, яка має провести розслідування  можливих порушень законодавства міським головою Одеси Геннадієм Трухановим.

Також нагадаємо, що партія "Слуга народу" поки що не визначилася з кандидатом на посаду міського голови Одеси, вибори якого мають відбутися цьогоріч восени. Керівник партії Олександр Качура вважає кандидатуту Олексія Леонова відмінною.

Поділитися