24 вересня 2018 р. 17:28

Одеський КВУ вимагає звіту від правоохоронців щодо розслідування нападів на активістів

Одеський КВУ вимагає звіту від правоохоронців щодо розслідування нападів на активістів

Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" обурена зухвалим замахом на Олега Михайлика та вважає його черговим підтвердженням терору, розгорнутого в Одеському регіоні проти громадських активістів та журналістів.

Про це йдеться в заяві організації.

"Ми підкреслюємо, що численні напади на членів громадських організацій, журналістів та правозахисників великою мірою стали можливими через відсутність ефективного прозорого розслідування подібних злочинів, починаючи з лютого 2014 р., притягнення до відповідальності організаторів та замовників та через відсутність належної реакції з боку Президента України та керівництва правоохоронних органів на кричущу ситуацію, яка склалась в Одесі. 

Продовження практики терору та залякування, відсутність належного покарання винних в нападах та подальше ігнорування виконавчою владою цих негативних тенденцій веде до дестабілізації ситуації в Одеській області і становить безпосередню загрозу для громадської та національної безпеки.

В зв’язку з цим ми вимагаємо:

Від МВС, Національної поліції, прокуратури та СБУ в Одеський області публічно відзвітувати щодо результатів розслідування резонансних злочинів проти громадських активістів та журналістів, забезпечити їх прозоре, ефективне, оперативне розслідування та притягнення до відповідальності не тільки виконавців, а й організаторів та замовників.

Від Президента України, міністра МВС та Генерального прокурора – публічно засудити напади на активістів та журналістів в Одесі, взяти під особистий контроль та забезпечити прозоре, ефективне, оперативне розслідування та притягнення до відповідальності всіх причетних до здійснення цих злочинів осіб, включно з кадровими рішеннями відносно керівників відповідних структур в Одеський області у випадку їх нездатності забезпечити це. 

Ми закликаємо представників дипломатичних місій та міжнародних організацій, що акредитовані в Україні та підтримують цінності демократії та громадянського суспільства, звернути увагу на практику терору проти громадських активістів та журналістів, що напередодні нового виборчого циклу формується в Україні, та включити питання недопущення продовження подібного залякування та фізичного тиску до порядку денного обговорення з Президентом України, міністром МВС та Генеральним прокурором України", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, 22 вересня невідомий вистрілив у лідера міської організації партії "Сила людей" в Одесі Олег Михайлика. Він пережив клінічну смерть, та наразі знаходиться в лікарні в важкому стані.  
 

Поділитися