29 березня 2018 р. 18:19

Як одеські нардепи працювали в парламенті взимку

Як одеські нардепи працювали в парламенті взимку

Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» проаналізувала активність одеських нардепів протягом грудня 2017 року - лютого 2018 року: як депутати відвідували пленарні засідання і засідання парламентських комітетів, хто з одеських нардепів мав змістовні виступи та подавав депутатські запити.

Два одеських нардепи пропустили більше половини пленарних засідань

Згідно з частиною першою статті 26 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», перед відкриттям кожного пленарного засідання проводиться реєстрація народних депутатів особисто на підставі пред’явлення посвідчення народного депутата та підтвердження своєї присутності власноручним підписом, а також у залі засідань відбувається реєстрація за допомогою електронної системи.

Загалом взимку відбулося 26 пленарних засідань Верховної Ради чинного скликання.

Згідно даних письмової реєстрації, із 16 народних депутатів від Одеської області тільки Василь Гуляєв відвідав усі пленарні засідання Верховної Ради VIII скликання протягом грудня 2017 – лютого 2018 року.

Натомість чотири народних депутати пропустили більше половини засідань: Іван Фурсін має 92% пропусків, Леонід Клімов – 73%, Віталій Барвіненко та Едуард Матвійчук – по 54%, а Павло Унгурян та Олександр Урбанський відвідали по 50% пленарних засідань.

Більше 90% пленарних засідань парламенту відвідали Антон Кіссе, Микола Скорик та  Геннадій Чекіта (по 96%), Дмитро Голубов, Олексій Гончаренко та Сергій Ківалов (по 92%). Сергій Фаєрмарк відвідав 89% пленарних засідань парламенту, Олександр Пресман – 58%,  Євген Дейдей – 54%. Варто зазначити, що Віталій Барвіненко пропустив 2 засідання через хворобу.

Згідно з даними електронної реєстрації половина народних депутатів, серед яких Віталій Барвіненко, Олексій Гончаренко, Василь Гуляєв, Антон Кіссе, Леонід Клімов, Олександр Пресман, Олександр Урбанський та Геннадій Чекіта відвідали всі пленарні засідання.

Більше половини засідань парламенту згідно електронної реєстрації пропустили Євген Дейдей (69% пропусків) та Едуард Матвійчук (77%). Сергій Ківалов, Сергій Фаєрмарк та Іван Фурсін відвідали по 96% засідань, Дмитро Голубов – 89%, Микола Скорик – 81%, Павло Унгурян – 54%.

 

Якщо порівнювати дані письмової та електронної реєстрацій, то лише у Василя Гуляєва ці показники збігаються, а у більшості народних депутатів відвідування за електронною реєстрацією вище за письмовою реєстрацією. Така ситуація може свідчити, що депутати або ігнорують письмову реєстрацію, або передають свої картки колегам, які в подальшому використовують їх у сесійній залі (тобто може мати місце «кнопкодавство»). В будь-якому випадку, обидва варіанти можуть свідчити про порушення Регламенту Верховної Ради.

Одеські нардепи гірше відвідують засідання комітетів, ніж пленарні

Народні депутати від Одеської області є членами семи парламентських комітетів: Віталій Барвіненко та Євгей Дейдей є членами комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Сергій Фаєрмарк та Геннадій Чекіта – з питань економічної політики, Олександр Пресман, Микола Скорик та Павло Унгурян – з питань бюджету, Олексій Гончаренко, Василь Гуляєв і Едуард Матвійчук – з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Леонід Клімов та Іван Фурсін – з питань фінансової політики і банківської діяльності, Олександр Урбанський – з питань транспорту, Дмитро Голубов, Сергій Ківалов і Антон Кіссе – з питань правової політики та правосуддя.

Згідно оприлюднених даних на сайтах парламентських комітетів, всі засідання своїх комітетів відвідали лише Василь Гуляєв та Олександр Урбанський. Більше половини засідань комітетів відвідали також Олексій Гончаренко (75%) і Павло Унгурян (55%).

Більшість же одеських народних депутатів пропустили половину і більше засідань комітетів. Так, Едуард Матвійчук пропустив усі засідання свого комітету, а ще четверо пропустили більше половини засідань: Олександр Пресман має 55% пропущених засідань, Микола Скорик – 77%, Віталій Барвіненко та Євген Дейдей – 80%. Дмитро Голубов, Сергій Ківалов, Антон Кіссе, Сергій Фаєрмарк і Геннадій Чекіта відвідали лише половину засідань своїх комітетів.

Інформація про засідання взимку Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, до складу якого входять Іван Фурсін та Леонід Клімов, відсутня. Як бачимо, одеські народні депутати відвідують засідання парламентських комітетів, членами яких вони є, відвідують значно гірше, аніж пленарні засідання.

Одеські нардепи не мають що сказати на пленарних засіданнях?

Закон не змушує народних депутатів виступати під час пленарних засідань, такі кроки є ініціативою самого депутата, яка свідчить про його активність. Користуватися правом виступати під час пленарних засідань є важливим, адже виступ – це ефективний спосіб актуалізації на національному рівні проблем виборчого округу й області і може свідчити про намагання депутата використовувати всі наявні інструменти для вирішення цих проблем. Протягом зими 2017-18 років своїм правом виступити скористалися лише Микола Скорик (4 виступи), Олександр Урбанський (3), Василь Гуляєв (2), Павло Унгурян (2) і Олексій Гончаренко (1). Інші 11 депутатів не мали змістовних виступів під час пленарних засідань.

Перший виступ Миколи Скорика стосувався бюджету на 2018 рік: депутат заявив, що фракція «Опозиційний блок» не голосуватиме за проект бюджету на 2018 рік, серед причин такої позиції є, на думку депутата, є заплановане в проекті збільшення державного боргу.

Другий виступ нардепа відбувся під час години запитань до уряду у січні, під час якої Микола Скорик задав наступні питання Степану Кубіву: коли буде звіт уряду перед парламентом, чи не порушує перебування Уляни Супрун у якості в.о. міністра закон «Про державну службу», про факти закриття ВУЗів через нестачу коштів на опалення і щодо ситуації у галузі професійно-технічної освіти.

Третім виступом з трибуни Микола Скорик закликав депутатів не голосувати за  Постанову про Заяву Верховної Ради у зв'язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Республіки Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті.

Четвертим виступом Микола Скорик закликав колег та керівництво правоохоронних органів зробити все необхідне для того, щоб «винні у всіх резонансних подіях останніх чотирьох років були покарані».

Олександр Урбанський на першому з трьох своїх виступів закликав колег проголосувати за поправку до бюджету на 2018 рік, згідно якою пропонувалося продовжити експеримент щодо направлення коштів з митниці на реконструкцію доріг. Другим виступом депутат закликав колег проголосувати за законопроект, яким передбачається передача в концесію для будівництва та експлуатації доріг державного значення.

Третім виступом Олександр Урбанський закликав підтримати законопроект про внутрішній водний транспорт.

Василь Гуляєв у першому своєму виступі закликав депутатів не підтримувати законопроект щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення. А другим виступом депутат, навпаки, закликав своїх колег підтримати законопроект щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу.

Павло Унгурян у першому виступі зазначив, що необхідно приймати законопроект щодо додаткових гарантій соціального захисту дітей-інвалідів, а другим – при розгляді Проекту Постанови про Рекомендації парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Формування та реалізація державної молодіжної політики в Україні в умовах децентралізації", закликав додати до рекомендацій необхідність духовно-моральної складової у виховані молоді і звернутися до РНБО з вимогою необхідності розглянути питання демографії на своєму засіданні.

Олексій Гончаренко у своєму виступі запитав Генерального прокурора наступне: яким є правовий статус Михеїла Саакашвілі і які будуть подальші дії, якщо він не прийде на допит до слідчого в СБУ.

Депутатські запити: депутати не активні у використанні свого права

Важливим показником активності є депутатські запити, адже депутатський запит може містити вимогу про усунення порушень прав і свобод громадян, дає можливість привернути увагу органів влади до тих проблем, які на його думка є найважливішими, або вимагають негайного вирішення чи усунення тих чи інших проблем у роботі. Також через запити реалізується контрольна функція над посадовими особами, які зобов’язані надати відповідь на запит у строго визначений термін. Все це також надає додаткові інструменти народним депутатам для вирішення проблем їх виборчих округів чи Одеської області.

Взимку лише чотири одеських нардепи скористалися правом подачі депутатського запиту: Едуард Матвійчук подав шість запити, Сергій Ківалов – чотири, Антон Кіссе та Микола Скорик – по одному. Інші 12 депутатів від Одеської області не подавали депутатські запити у вказаний період.

Едуард Матвійчук вже традиційно звернення, що надходять у його приймальню, потім подає як депутатські запити. Подані депутатом запити стосуються окремих питань п’яти осіб з Одеської області, мешканців мікрорайону Золотий берег в Одесі, громадської організації «Спілка дітей окупації німецько-фашистськими загарбниками міста Одеси та Одеської області» та Ради ректорів ВНЗ Одеської області.

Запит щодо звернення мешканців мікрорайону Золотий берег в Одесі відносно законності будівельних робіт в межах 50 метрів пляжу «Золотий берег» поруч із житловим фондом мікрорайону і санаторію «Одеський». Запит щодо звернення ГО «Спілка дітей окупації німецько-фашистськими загарбниками міста Одеси та Одеської області» стосується необхідності вирішення ситуації, яка склалася у зв’язку зі складним матеріальним становищем людей похилого віку, які мають статус дітей війни.

Рада ректорів просить внести зміни до алгоритму «широкого консенсусу» (передбачає перерозподіл державного замовлення серед ВНЗ), оскільки впровадження цього алгоритму у 2016 році призвело до скорочення держзамовлення у ВНЗ Одеської області. Сергій Ківалов подав запит до Кабміну щодо необхідності затвердження нової редакції Морської доктрини, що співвідноситься з проблемами Одеської області.

Проблем Одеської області може стосуватися ще один запит депутата – до МЗС щодо українських моряків, які застрягли в Омані через накладання арешту на судно і які перебувають у скрутному становищі.

Ще два запити депутата стосуються збільшення розміру виплати держдопомоги при народженні дитини та щодо необхідності збільшення соціального нормативу споживання природного газу для нарахування субсидій. Антон Кіссе подав запит щодо недопущення ліквідації Болградського міжрайонного управління водного господарства шляхом приєднання до Ізмаїльського управління водного господарства, що на думку депутата призведе до скорочення робочих місць, суттєвого зменшення ефективності роботи структурних підрозділів управління, значного зменшення надходжень до районного бюджету, а також до послаблення контролю питань розвитку водного господарства та гідротехнічної меліорації земель.

У своєму депутатському запиті Микола Скорик звернувся до Міністра юстиції щодо притягнення до відповідальності посадових осіб за невиконання Виконавчою службою у Харківській області рішення суду щодо стягнення заборгованості ДП «Харківський облавтодор» на користь ТОВ «Регіондорстрой», яке зареєстроване в Ізмаїлі Одеської області.

Нагадаємо, в Одесі відбувся воркшоп щодо моніторингу роботи народних депутатів України.

Поділитися