15 січня 2023 р. 12:53

Шість дітей на Миколаївщині отруїлися чадним газом

Фото: ДСНС України

(Фото: ДСНС України)

14 січня до Служби порятунку двічі надходила інформація про отруєння людей чадним газом.

Про це повідомляє Головне управління ДСНС України у Миколаївській області.

Зазначається, що перший випадок стався у Миколаєві на вулиці Фонтанній. Попередньо, через отруєння чадним газом від газової колонки, госпіталізовано до дитячої лікарні 6 дівчат, з яких дві дівчинки знаходяться у реанімаційному відділенні.

Також, через отруєння чадним газом від твердопаливної пічки, у стані середньої важкості, до лікарні доставлено жінку 1954 р.н., яка мешкала у власному будинку у с. Григорівське Бузької територіальної громади Вознесенського району - йдеться в повідомленні.

Підкреслимо, що чадний газ не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. Приміщення, де встановлені газові прилади повинні гарно провітрюватися і не використовуватися для сну. Аби запобігти отруєнню ініціюйте регулярну перевірку димових та вентиляційних каналів, а також технічне обслуговування Ваших газових мереж та приладів.

В ДСНС також нагадали найчастіші помилки, які можуть коштувати здоров`я:

- обігрів квартири газовою плитою або духовкою;

- встановлення та використання електровитяжки поруч із газовою колонкою або котлом внутрішнього згорання;

- засмічені димові та вентиляційні канали.

Якщо немає нормального доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція чи несправне обладнання - може накопичуватись чадний газ. Також сильна вітряна погода може спричинити появу зворотної тяги: в такому разі продукти горіння не виводяться назовні, а накопичуються у приміщенні.

Усе це призводить до того, що продукт згорання природного газу, який має виводитися, "осідає" в помешканні та накопичується.

Першими страждають домашні тварини та діти, вагітні жінки. Головний біль, нудота, запаморочення, задуха та сонливість – одні з ознак отруєння.

Фото: ГУ ДСНС України в Миколаївській області

В Службі порятунку зауважили, що чадний газ небезпечний тим, що його не можна відчути: він безбарвний і не має запаху. Потрапляючи дихальними шляхами до крові, він витісняє гемоглобін кисню. В результаті настає кисневе голодування тканин. Людина непритомніє. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що людина, навіть вже помітивши небезпеку, неспроможна врятуватись. Але спочатку виникають головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, блювання, біль у грудях, синюшний або яскраво-червоний відтінок шкіри. При великих концентраціях чадного газу смерть може настати миттєво.

У разі отруєння чадним газом необхідно:

- винести постраждалого на свіже повітря;

- викликати швидку медичну допомогу;

- якщо постраждалий у свідомості - дати багато пити (чай, вода);

- якщо постраждалий без свідомості, провести штучне дихання та непрямий масаж серця, що робиться до приїзду лікарів або приходу людини до тями.

При перших же симптомах отруєння чадним газом – викликайте "швидку" за номером 103.

13 січня, протягом доби піротехніки ДСНС виявили і знешкодили 289 вибухонебезпечних предметів на Миколаївщині. Було обстежено територію площею 60 гектарів.       

Напередодні, в мережі з’явився короткометражний документальний фільм про роботу миколаївських рятувальників на межі з окупованими територіями. 

Тетяна Каптур

Поділитися