07 січня 2023 р. 13:35

Херсонські науковці евакуювали унікальну ботанічну колекцію

Фото: Олександр Співаковський/ facebook

(Фото: Олександр Співаковський/ facebook)

Місцеві науковці евакуювали з Херсона унікальну ботанічну колекцію.

Про це повідомив ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський у facebook.

Сьогодні нам вдалося завершити безпрецедентну в історії України ХХІ сторіччя акцію – евакуацію унікального гербарію грибів та лишайників, який понад 50 років збирали науковці Херсонського державного університету! Саме 6 січня вся колекція, яка нараховує 32 тисячі зразків, прибула до Івано-Франківська. Нам вдалося вивезти у прямому сенсі під обстрілами росіян та убезпечити для майбутніх поколінь те, що неможливо відновити чи повторити! Для розуміння: лише частина гербарію ХДУ – це друга в Україні за кількістю зразків колекція лишайників та ліхенофільних грибів, - йдеться в повідомленні

Зазначається, що у стислі терміни колекцію підготували до евакуації науковці Олександр Ходосовцев, Іван Мойсієнко та Наталія Загороднюк. Фінансово допомогли міжнародні партнери.

Після визволення Херсона та правобережної частини області, німецькі волонтери евакуювали з небезпечного регіону до Одеської області 2500 людей.                             

Чисельність населення Херсона на початку повномасштабного вторгнення росіян складала понад 330 тисяч осіб. Але з 24 лютого 2022 року їх кількість скоротилась більше ніж у п'ять разів. Зазначається, що наразі в деокупованому Херсоні лишається близько 60-70 тисяч жителів. При цьому Дмитро Плетенчук закликає не поспішати повертатись у місто, так як воно знаходиться під постійними обстрілами російських окупантів.   

Так, 575 жителів Херсонщини стали жертвами викрадень зі сторони армії рф.                   

Тетяна Каптур

Поділитися