13 травня 2022 р. 13:01

Зміїний потрібен ворогу, бо звідти можна висадити десант

ФОТО: Maxar Technology

(ФОТО: Maxar Technology)

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов пояснив підвищену увагу ворога до Зміїного тим, що володіння островом дозволяє контролювати надводну та певною мірою повітряну обстановку на півдні України.

Втім, за його словами, для України він також важливий саме через це, тож Збройні сили боротимуться за острів стільки, скільки буде потрібно.   

Також острів Зміїний стратегічно важливий з точки зору можливості висадки Росією тактичного морського десанту.

За словами Кирила Буданова, теоретично це єдиний регіон, через який російські окупанти можуть спробувати висадити десант на територію окупованого Придністровського регіону Молдови.

 "Той, хто контролює острів, може будь-якої миті заблокувати рух цивільних суден в усіх напрямках на південь України… Острів Зміїний – це територія України, і ми її будемо деокуповувати й боротися за неї стільки, скільки нам буде потрібно. Це стратегічно важлива точка, щоб відкрити торгові морські шляхи, завозити нам зброю та виключити будь-які можливі воєнні дії росії на території „ПМР", з якої вони можуть атакувати західну частину України", – зазначив начальник ГУР МО України.

Між тим телерадіокомпанія CNN оприлюднила нові супутникові знімки від американської аерокосмічної компанії Maxar Technology, на яких видно ракетний удар у четвер поблизу острова Зміїний в Одеській області.

Біля острову Зміїний останнім часом точаться бої, які коштують ворогу кораблів. На думку експертів з британської розвідки росія зможе домінувати у північно-східній частині Чорного моря тільки за умови зміцнення своїх позицій на острові Зміїний.  

Зазначимо, що 12 травня речник Одеської ОВА Сергій Братчук повідомив про загоряння біля острову російського корабля "Всеволод Бобров", який є одним з найновіших у російському флоті.

Українські військові знищили гелікоптер з десантом на острові Зміїному вночі 8 травня. 

7 травня знищені:

  • десантний катер типу «Серна» із ЗРК «Тор»;
  • два десантно-штурмових катери типу «Раптор».

Окрім того, ще один «Раптор» суттєво ушкоджено, тож до завершення ремонту катер можна вважати втраченим для ворожого флоту.  

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися