13 червня 2022 р. 10:01

Збір цьогорічного врожаю на Одещині може опинитися під загрозою зриву

ФОТО: Суспільне Одеса

(ФОТО: Суспільне Одеса)

Наразі Одеська область зіткнулася з проблемами посухи, відсутності пального та місць для зберігання зерна.

Про стан аграрного сектору в області в ефірі "Українське радіо. Одеса" розповіла директорка департаменту аграрної політики Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, повідомляє Суспільне.

Посадовиця зазначила, що наразі Одеська область готова до збору ранніх зернових культур. Вже почалися обкоси полів, території готують до повномасштабного збору врожаю.

"На сьогодні ранній ячмінь вже готовий. І очікування не такі оптимістичні, якими їх вважали на початку року, тому що не було достатньої кількості опадів, і якщо торік ми отримали рекордний урожай, то в цьому році, дай Боже, нам отримати відсотків 70 від минулого року", – додала Алла Стоянова.

За словами Алли Стоянової, ситуація у регіонах Одеської області буде на рівні 2019 року. Ті господарства, які отримали найменшу кількість опадів, зможуть вийти "в нуль". Це господарства переважно Ізмаїльського, Болградського Білгород-Дністровського районів.

Директорка департаменту розповіла, що наразі пального не вистачає населенню та малим підприємствам. Великі підприємства забезпечені, у них є місця зберігання для запасів пального.

Проте наразі Одещина отримує дизельне пальне навіть на заправні станції. Його повинно вистачити для забезпечення збиральної компанії.

Нагадаємо, Франція готова взяти участь в «операції» зі зняття блокади Одеського порту і таким чином експортувати українські зернові в країни, які їх потребують.

На ринку лідером із овочів став Ізмаїльський район на Одещині.

В Одеській мерії повідомляють, що в регіоні з'явилися проблеми з місцями для зберігання зерна. Наразі в портах заблоковано 4 мільйони тонн зерна, але з урахуванням зерна, яке зберігається в елеваторах, - це понад 20 мільйонів тонн зерна, готових до вивезення.

Таким чином, нове зерно просто нема де зберігати.

Наприкінці травня в Ізмаїлі вперше був сформований контейнерний караван у складі самохідного судна "Капітан Ширков" та п’яти барж загальною місткістю 300 TEU. 

Поділитися