04 вересня 2022 р. 16:10

З портів Великої Одеси вийшли одразу 13 суден із зерном

Фото: Міністерство інфраструктури

(Фото: Міністерство інфраструктури)

Караван з 13 суден навантажених українською агропродукцією вийшов з портів Одеси, Южного та Чорноморська 4 вересня. 

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства інфраструктури України. 

В міністерстві зазначили, що це найбільший караван з початку реалізації "зернової ініціативи". Зокрема, з порту "Південний" відправились шість суден, з "Чорноморська" - п'ять, а з порту "Одеси" - два судна. 

Загалом на борту цих 13 суден знаходяться 282,5 тисяч тонн української агропродукції, яка прямує до восьми країн світу.

"У ході реалізації Ініціативи про безпечне транспортування агропродукції вже 86 суден вирушили із українських портів з пунктами призначення в 19 країнах світу. На їх борту два мільйони тонн агропродукції", - зазначають у міністерстві. 

Раніше судно Lady Zehma, яке йшло з порту Чорноморськ в Одеській області до італійської Ровени, відбуксирували до порту Стамбула, знявши з мілини.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Зазначимо, що судно Karteria, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для допомоги населенню Ємену, вирушило 30 серпня у складі каравану з шести суден, які вийшли з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Перше судно за Всесвітньою продовольчою програмою ООН вийшло з порту "Південний" 14 серпня. Це був балкер Brave Commander, зафрахтований Світовою продовольчою програмою ООН (WFP) із 23 тисячами тонн зерна.

13 серпня балкер FULMAR S вийшов у напрямку Туреччини з порту "Чорноморськ". Судно об’єдналося в караван з балкером THOE.

12 серпня, з портів "Чорноморськ" та "Південний" з українським продовольством вирушив п’ятий караван.

Загалом з портів Одещини вивезли понад мільйон тонн зерна.

Поділитися