24 жовтня 2022 р. 12:54

Впродовж двох місяців через російську агресію загинули чотири працівника медіа

Ілюстрація: ІМІ

(Ілюстрація: ІМІ)

Протягом вересня-жовтня повномасштабної війни загинули четверо медійників, а загалом за вісім місяців вторгнення росія скоїла 457 злочини проти журналістів та медіа в Україні.

Про це свідчать дані моніторингу Інституту масової інформації.

Щодо загиблих впродовж вересня-жовтня, то усі вони захищали Україну в лавах Збройних Сил:

  • Дмитро Шиповський, оператор, військовослужбовець, загинув 21 вересня, потрапивши під мінометний обстріл в районі села Дружба Донецької області. Він захищав Україну в лавах ЗСУ із березня цього року.
  • Юрій Лелявський, журналіст, начальник служби зв’язків з громадськістю 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України, загинув на півдні країни у бою з російськими окупантами.
  • Сергій Силкін колишній звукорежисер Суспільного, військовослужбовець з Івано-Франківська, загинув 17 жовтня у бою з російськими окупантами неподалік Бахмута Донецької області.
  • Василь Яворський, режисер телеканалів "Перший Західний" та Еспресо, співавтор проєкту "Історія Героя", боєць 103-ї бригади ТРО ЗСУ, загинув на Донеччині.

Станом на 24 жовтня російські військові вбили загалом 42 журналістів в Україні. З них вісім журналістів убито під час виконання професійних обов'язків (троє українських та п’ять іноземних). 34 загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання ними журналістських обов’язків. 

19 жовтня в Одесі відкрилася фотовиставка The War Is Not Over Yet (Війна ще не закінчилася), присвячена журналістам та журналісткам, які загинули, були поранені, опинились під обстрілами, у полоні або зазнали переслідувань від початку повномасштабного вторгнення.

Виставка триватиме орієнтовано до 24 листопада, але логістика наразі розробляється, тож виставка вочевидь може стати подорожуючою.

Раніше Інститут масової інформації повідомляв, що зареєстрував у вересні 19 злочинів проти свободи слова в Україні, 14 з яких вчинила росія проти медіа і журналістів на українській території. 

У серпні  Інститут масової інформації, повідомив, що за пів року повномасштабної війни росія скоїла 435 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

На початку липня Національна спілка журналістів України започаткувала Фонд підтримки українських медіа. Він покликаний сприяти економічному розвиткові медіа різних масштабів і напрямків.

Поділитися