04 листопада 2022 р. 19:37

Вперше українець очолив комісію зі збереження морської флори і фауни Антарктики

Фото: НАНЦ

(Фото: НАНЦ)

Віталій Цимбалюк - український дипломат, колишній посол України в Республіці Чилі очолив Комісію зі збереження морських живих ресурсів Антарктики.

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

Комісія (ККАМЛР) займається питаннями захисту та контролю вилову морських живих ресурсів у регіоні й це вперше, коли її очолює Україна. 

Головування України триватиме 2 роки - до осені 2024 року.

"Чому це важливо для України? Насамперед це можливість відстоювати свої наукові та рибогосподарські інтереси в Антарктиці. Зокрема, створення морських охоронюваних районів (МОР)", - зазначають у науковому центрі. 

Йдеться про Антарктичний півострів, де розташована українська станція "Академік Вернадський", район Моря Ведделла та Східну Антарктику.

Окрім того, для екологічних, океанологічних та біологічних досліджень у морських водах Антарктики планується залучити українське науково-дослідне судно "Ноосфера".

"Слід зазначити, що у довоєнні часи вилов в Антарктиці українськими рибалками перевищував весь вилов риби в Чорному і Азовському морях, а також річках України. В умовах війни з росією промисел в Антарктиці залишається для нас єдиною можливістю забезпечити українців власною продукцією", - зазначають у НАНЦ. 

У травні 2022 року українське науково-дослідне судно "Ноосфера", яке вийшло з Одеси 28 січня, прибуло до Кейптауну. У жовтні 2021 року український криголам James Clark Ross, придбаний у Великої Британії, прибув до Одеси. Потім його перейменували на "Ноосферу".

Поділитися