15 серпня 2022 р. 15:29

Воєнний стан та мобілізація в Україні продовжаться до 21 листопада

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Верховна Рада України продовжила терміни дії воєнного стану та мобілізації в країні на 90 діб.

Відповідні постанови парламентарі ухвалили 15 серпня. 

Обидві постанови підтримали 328 народних обранців. Тож тепер нове голосування, якщо в ньому буде потреба відбудеться в листопаді, бо закінчення дії сьогоднішніх постанов - 21 листопада.

Президент вніс до парламенту відповідні проєкти постанов минулого тижня.  

Справа в тому, що наприкінці травня Верховна Рада України затвердила указ президента Володимира Зеленського щодо продовження дії военного часу до 23 серпня, а також акт про затвердження указу президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації". 

Ухваленим документом строк проведення загальної мобілізації продовжується з 25 травня 2022 року на 90 діб, як і воєнний стан. 

До того 21 квітня Верховна рада ухвалила президентський законопроєкт про затвердження указу "Про продовження терміну дії воєнного стану в Україні", яким воєнний стан продовжувався до 24 травня, вочевидь, тепер його знов продовжать на місяць.   

Раніше ІзбірКом роз'яснював, які обмеження передбачає воєнний стан, зокрема, запровадження комендантської години, особливий режим в’їзду та виїзду, перевірка документів, заборона мітингів і тд. Протягом воєнного стану чоловіки віком 18 - 60 років також не можуть виїздити за кордон.

Щодо мобілізації, то вона триває з 24 лютого. Згідно з указом мобілізацію оголосив президент України Володимир Зеленський одразу з початком повномасштабного вторгнення Росії.

8 квітня в Україна розпочалася третя хвиля мобілізації, коли до Збройних сил України призивають резервістів, які закінчили військові кафедри.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися