19 вересня 2022 р. 10:15

Ворог вдарив ракетою поряд із атомною електростанцією в 246 кілометрах від Одеси

Фото: Енергоатом/Телеграм

(Фото: Енергоатом/Телеграм)

Російська армія вночі 19 вересня нанесла ракетний удар по промисловій зоні Південноукраїнської атомної електростанції в 300 метрах від реакторів.

Про це повідомило Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом»".

Ударною хвилею пошкоджено будівлі АЕС, розбито понад 100 вікон. Відключився один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південоукраїнського енергокомплексу. Відключилися також три високовольтні лінії електропередачі.

ФОТО: Зеленський. Офіційно/Телеграм

Наразі всі три енергоблоки ПАЕС працюють у штатному режимі. Потерпілих серед персоналу станції, на щастя, немає.

"Окупанти знову захотіли постріляти, але забули, що таке атомна станція. Росія наражає на небезпеку весь світ. Маємо зупинити її, поки не пізно", - прокоментував президент України Володимир Зеленський.

ФОТО: Вікіпедія

ФОТО: Зеленський. Офіційно/Телеграм

Південноукраїнська атомна електростанція (ПАЕС; до 2022 року - Южно-Українська АЕС, ЮУАЕС) - атомна електростанція, розташована в степовій зоні на лівому березі річки Південний Буг, при Ташлицькому водосховищі, неподалік (на схід) від міста Южноукраїнська, що в Миколаївській області.

Щорічне вироблення електроенергії на АЕС перевищує 17 млрд кіловат-годин, що становить понад 10% загальнодержавного виробництва електроенергії і близько 25% її виробництва атомними електростанціями України. Південноукраїнська АЕС обсягом виробленої енергії надає умови для життя і роботи регіону з населенням понад п'ять мільйонів осіб. Потужності АЕС достатньо, щоб задовольнити потреби в електроенергії населення, промисловості та сільського господарства Миколаївської, Одеської, Херсонської областей та Автономної Республіки Крим на 96%.

Зазначимо, що Комісія з обстеження об’єктів, які зазнали руйнувань внаслідок збройної агресії росії проти України, створені у кожній громаді на території Одеської області, зафіксувала пошкодження чи руйнацію 666 об’єктів різних форм власності.

Вранці 26 липня російська федерація завдала ударів по Одеській області в районі Затоки з 13 літаків. Вдень 23 липня дві ворожі російські ракети влучили в Одеський морський торговий порт

Ракетний удар по території одеського порту 23 липня був нанесений саме ракетами "Калібр". Вибухова хвиля від ракетного удару по Одеському порту пошкодила вікна в будівлі Одеського художнього музею.

За даними, які в рамках глобальних ініціативи "Трибунал для путіна" (Т4Р) зібрала Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України"  за період з 24 лютого по 24 червня, майже половина цих об'єктів - житлові будинки.

1 липня внаслідок нічного ракетного удару літаками стратегічної авіації Ту-22 з напрямку Чорного моря по Білгород-Дністровському району Одещини, трьома ракетами Х-22 російські військові вразили багатоквартирний будинок та дві бази відпочинку. Загинули 22 людини.

Поділитися