18 серпня 2022 р. 11:29

Військові попереджають про підвищену мінну небезпеку біля одеського узбережжя

Фото: Укрінформ

(Фото: Укрінформ)

Мінна небезпека в Чорному морі біля узбережжя Одеської області підвищилася через тривалий шторм.

Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь". 

"Вірогідність ракетних ударів та обстрілів – висока, мінна небезпека у прибережних зонах – підвищена – на морі триває шторм, міни можуть дрейфувати, зокрема й до берегу", - йдеться в повідомленні.

Щодо ракетних ударів, то після нетривалого посилення одним ракетоносієм угруповання ворожого флоту в Чорному морі повернулося до складу, що став вже стандартним: два ракетоносії з 16 ракетами типу "Калібр" та один великий десантний корабель.

"Калібр" - сімейство крилатих ракет. Протикорабельна крилата ракета цього сімейства має кодове позначення НАТО SS-N-27 «Sizzler», для ураження наземних цілей — SS-N-30. Експортні варіанти комплексу мають назву Club (Club-A, Club-M, Club-K, Club-S).

Ймовірно, що на деякі модифікації ракет цього сімейства можливе встановлення ядерної бойової частини.

Зазначимо, що мінна небезпека - не порожня "лякалка", так 14 серпня у Затоці в Одеській області в результаті ігнорування заборони виходити на узбережжя Чорного моря та купатися в водоймі постраждали п’ятеро людей. Причому троє чоловіків віком 25, 32 та 53 роки із Чернігівської, Запорізької та Житомирської областей загинули. Під час детонування отримали травми 43-річний чоловік з Чернігівщини та 44-річна жінка з Київщини, які перебували поряд на узбережжі. 

Втім ворог став частіше вдаватись до обстрілу Одещини за допомогою стратегічної авіації.

Так, 17 серпня Одещину було атаковано літаками стратегічної авіації Ту-22М3 з пуском ракет Х-22. Внаслідок влучання двох ракет сталося руйнування і спалахнули пожежі на одній з прибережних баз відпочинку та в кількох приватних будівлях неподалік. 

Поділитися