16 квітня 2022 р. 13:20

Відзавтра кораблі під прапором рф не зможуть входити у румунські порти

Фото: УНН

(Фото: УНН)

Кораблям під російським прапором, включаючи яхти та прогулянкові катери, відзавтра заборонено заходити в румунські порти у Чорному морі.

Про це повідомляє румунське видання Antena 3 з посиланням на Військово-морське управління Румунії (ANR).

"Відповідно до Регламенту Ради (ЄС) 2022/576 від 8 квітня 2022 року про внесення змін до Регламенту (ЄС) № 833/2014 щодо обмежувальних заходів з огляду на дії Росії щодо дестабілізації ситуації в Україні з 17 квітня 2022 року о 00:00 в’їзд заборонено заходити в порти Румунії будь-яким суднам, зареєстрованим під російським прапором, у тому числі суднам, які змінили російський прапор на прапор будь-якої іншої держави або змінили реєстрацію в Росії при реєстрації в будь-якій іншій державі після 24 лютого 2022 року.

Після 16 квітня 2022 року забороняється доступ до портів, розташованих на території Союзу, суднам, зареєстрованим під російським прапором", - сказано в заяві. 

Однак компетентні органи можуть дозволити судну доступ до порту за умов, які вони вважають достатніми, наприклад, задля гуманітарних цілей: якщо судно потребує допомоги та шукає притулку або потребує екстреної зупинки в порту з міркувань безпеки на морі чи порятунку людських життів на морі.

Також вхід до порту можуть дозволити задля:

  • придбання, імпорт або транспортування в Союзі природного газу та нафти, включаючи продукти нафтопереробки, титан, алюміній, мідь, нікель, паладій та залізну руду.
  • закупівлю, імпорт або транспортування фармацевтичних, медичних, сільськогосподарських та харчових продуктів, включаючи пшеницю та добрива, імпорт, закупівля та транспортування яких дозволено згідно з цим Регламентом;
  • перевезення ядерного палива та інших продуктів, строго необхідних для функціонування цивільного ядерного потенціалу;
  • закупівлю, імпорт або транспортування до Союзу вугілля та іншого твердого викопного палива.

У Румунії розташовується 4-й за розміром у Європі порт Констанци. Він розташований на перетині річкового та залізничного європейських транспортних коридорів. Порт знаходиться на західному узбережжі Чорного моря в 332 км від Босфору. 

У той же час судна під прапором України мають пріоритет у румунських портах та звільняються від оплати портових послуг.

Нагадаємо, понад три тисячі популярних торговельних марок в Україні належать резидентам РФ.

Українські військові знищили флагман Чорноморського флоту росії.

ХРОНІКА ВІЙНИ

Поділитися