25 січня 2022 р. 19:34

Парламент дозволив суддям антикорупційного суду штрафувати учасників процесу за неповагу

Парламент дозволив суддям антикорупційного суду штрафувати учасників процесу за неповагу

Верховна Рада України 281 голосами підтримала у другому читанні законопроєкт №5490, який дає право суддям Вищого антикорупційного суду притягувати учасників судового процесу до адміністративної відповідальності за неповагу до суду.

Законопроєкт, підготовлений Міністерством юстиції, надає суддям вищих спеціалізованих судів (у тому числі ВАКС) відповідні повноваження на розгляд таких справ у порядку, встановленому для місцевих, господарських та адміністративних судів, апеляційних судів та Верховного Суду, повідомляє Центр протидії корупції.

У той час як суддя будь-якого суду мав право штрафувати за неповагу до суду, судді ВАКС, які розглядають справи щодо впливових підсудних, не могли штрафувати учасників процесу за таку поведінку.

Через це, наприклад, обвинувачений екснардеп Дмитро Крючков дозволяв собі прийти п’яним у судове засідання, у той час як  екскерівник держкомпанії "СхідГЗК" Руслан Журило – робив головуючій судді зауваження і погрожував суддям ВАКС хамити на кожному засіданні.

Своєю чергою, адвокати підозрюваних та обвинувачених могли не реагувати на зауваження суддів, принужувати їх, відверто хамити, а часом навіть погрожувати.

Проявами неповаги до суду є злісне ухилення від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або непідкорення зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи порушення порядку під час судового засідання, а також вчинення будь-яких дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил. За такі дії порушнику загрожує штраф від 850 до 2 тисячі 550 грн, а за повторне вчинення порушення протягом року – штраф від 2 тисячі 550 до 4 тисячі 250 грн, виправні роботи з відрахуванням 20% заробітку або адміністративний арешт до 15 діб.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив розмір штрафів за заподіяну шкоду природно-заповідному фонду.

Теплопостачання для одеситів, особливо мешканців центру міста, може подорожчати, якщо в будинку відсутні лічильники.

Поділитися