07 листопада 2022 р. 17:45

Вартість одного гектара землі на Одещині нижча за середню

Фото: ілюстративне

(Фото: ілюстративне)

Середня вартість сільськогосподарської землі в Україні сягнула 37 тисяч 867 гривень за гектар, а на Одещині - 35 тисяч 736 гривень за гектар, тобто на 2 тисячі 131 гривню дешевше.

Про це повідомляє Опендатабот - платформа для роботи з відкритими даними, посилаючись на дані Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Середня вартість гектару за весь час роботу ринку землі становить близько 37 тис. грн за гектар. В перший місяць після поновлення роботи ціни сягали 43 тис. грн за гектар.

До нападу рф у лютому, в середньому, продавали 10 тисяч га на тиждень, наразі продажі впали у 4 рази — до 2,5 тисяч га на тиждень. Загалом станом на кінець жовтня продано 289 тисяч га — це менше 1% від загальної площі з 42,4 мільйони га сільськогосподарської землі в країні

У жовтні 2022 року найдорожча сільськогосподарська земля земля - у Львівській, Івано-Франківській областях та в Києві. Найнижчі ціни в прифронтових областях: Харківській та Миколаївській, практично немає продажів у тимчасово окупованих Запорізькій та Херсонській областях.

Опендатабот щотижня збирає дані з продажів землі, де можна подивитись динаміку продажів та середню вартість гектару з областями. 

У травні знову після повномасштабного вторгнення поновив роботу ринок землі. Станом на кінець жовтня 2022 року вартість одного гектара землі сягла 37 тис. 867 грн за гектар. Цікаво, що, попри війну, ціни дещо зросли — у відповідний період торік один гектар землі вартував 36 тис. 562 грн.

Раніше Господарський суд Одеської області задовільнив позов прокуратури та повернув у власність територіальної громади земельну ділянку площею 8,5 гектарів вартістю 50,6 мільйонів гривень. 

Детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили про підозру адвокату, одному з учасників злочинної схеми з продажу за заниженою вартістю майна, що було арештовано в межах кримінальних проваджень та передано в управління АРМА. 

Господарський суд Одеської області задовольнив позов Одеської обласної прокуратури в інтересах держави та визнав незаконним розпорядження Біляївської райдержадміністрації про надання в оренду рибному господарству 521 гектар землі вартістю понад 500 мільйонів гривень.

Поділитися