10 січня 2022 р. 19:00

Суд заборонив будівництво житлового комплексу на Фонтанській дорозі в Одесі

Суд заборонив будівництво житлового комплексу на Фонтанській дорозі в Одесі

Господарський суд Одеської області задовільнив заяву громадської організації "Волонтерський рух «Спільна мета»" та заборонив товариству з обмеженою відповідальністю "КРЕДО І КО", або ще комусь здійснювати будь-які будівельні роботи на земельній ділянці за адресою Фонтанська дорога, 151А.

Як зазначається в ухвалі суду, це зроблено для забезпечення позову громадської організації до Департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю «КРЕДО І КО».

Активісти зокрема вимагають від суду:

  • визнання протиправними та скасування містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, що розташована за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 151А;
  • визнання протиправним та скасування дозволу на будівельні роботи "Нове будівництво адміністративної будівлі, допоміжних споруд та інфраструктури відпочинку, зі знесенням існуючих на ділянці будівель і споруд за адресою: м. Одеса, Київський район, Фонтанська дорога, 151А";
  • зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "КРЕДО І КО" привести земельну ділянку до попереднього стану.

Згідно з договором оренди землі від 23 лютого 2018 року на земельній ділянці не передбачено право на нове будівництво, зокрема, готелю. На думку позивача, містобудівні умови суперечать вимогам чинного законодавства України та ними не встановлено допустиму висотність.

ГО "Волонтерський рух «Спільна мета»" посилається на те, що видача містобудівних умов призведе до забудови і фактичного знищення земельної ділянки рекреаційного призначення, а також порушує особисте право на безпечне для життя і здоров`я довкілля, унеможливлюючи особисте право на оздоровлення суспільства.

Також активісти наполягають, що використання рекреаційних земель не за призначенням заборонено в силу приписів законодавства; будівництво у цій зоні не передбачено планом зонування території (зонінгом) м. Одеси.

Окрім того, як зазначає позивач, вже функціонує відділ продажу апартаментів у майбутньому комплексі "Граф у моря", де вже здійснюється продаж об`єктів нерухомості. 

Нагадаємо, Управління капітального будівництва Одеської міської ради планує розірвати угоду із товариством з обмеженою відповідальністю "ЛІНККОР", яке мало робити ремонт у школі №56, що розташована за адресою: м. Одеса, вул. Тіниста, 1.

У грудні минулого року П'ятий апеляційний адміністративний суд задовільнив скаргу Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради на рішення Одеського окружного адміністративного суду, який у серпні став на бік будівельної компанії, що зводить житловий комплекс на Глушко, 17а.

Між тим, Одеський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради до Департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради про скасування містобудівних умов та обмежень для проєктування торгівельного центру на вулиці Дерибасівській.

Поділитися