01 липня 2022 р. 17:32

В Україні дозволили ловити раків, але не у придунайських озерах Одещини

В Україні дозволили ловити раків, але не у придунайських озерах Одещини

Заборона на виловлення раків завершилася в Україні 30 червня, проте це не стосується Дністровського лиману, Кучурганського водосховища та придунайських озер Одеської області.

Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України. 

Також виключенням є водойми Закарпатської області. 

В інших водоймах, за даними міністерства, з 1 липня рибалкам-любителям дозволяється лов цих безхребетних з дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства.

Зокрема, одній особі за добу на водоймах загального користування можна впіймати 30 раків та 50 – на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

Лов дозволяється:

  • ручним збиранням,
  • раколовкою-«хапкою» з діаметром не більше 70 см і вічком не більше 22 мм,
  • волосінню з приманкою,
  • рогаткою,
  • розщіпом – не більше п'яти снастей на ловця.

Забороняється вилов раків у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Мінімальний розмір рака, який дозволено ловити рибалкам:

  • у внутрішніх водоймах та Чорноморському регіоні – 10 см,
  • у р. Дунай з придатковою системою, передгирловому просторі, оз. Сасик та Азовському регіоні – 9 см.

В міністерства нагадали, що за незаконне добування раків передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків.

Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 тисячі 332 грн.

Раніше Одеський прикордонний загін повідомив про зміни щодо заборони використання маломірних плавзасобів, заборонивши вихід та перебування маломірних плавзасобів у деяких внутрішніх водоймах Одеської області.

На початку червня обласні військові адміністрації встановили додаткову заборону на пересування під час воєнного стану маломірних плавзасобів, а саме моторних човнів, катерів та яхт.

В травні у прикордонних районах Одещини вже обмежували в’їзд та рух суден. Тоді заборона стосувалася ділянки, яка безпосередньо прилягає до державного кордону, завширшки 500 метрів від лінії державного кордону.

Поділитися